Damir Kukuruzović Foto:Nikola Cutuk/PIXSELL

Džez gitarista Damir Kukuruzović preminuo je jutros u 46. godini u bolnici u Zagrebu od posledica koronavirusa, preneli su hrvatski mediji.

Damir Kukuruzović, poznat poslednjih godina po saradnji sa slovenačkim kantautorom Zoranom Predinom, jedan je od najboljih hrvatskih džez gitarista i dobitnik je brojnih priznanja, piše zagrebački „Jutarnji list“, dodajući da su kritičari isticali da je on gitarski virtuoz koji uz izuzetne sviračke veštine uspeva da dosegne najviši estetski nivo.

Kukuruzović, najistaknutiji predstavnik muzike Đanga Rajnharta i Stefana Grapelija, poznate i kao džipsi-sving, osnivač je Siscia džez kluba i u rodni Sisak dovodio je vrhunske svetske muzičare, a sarađivao sa najvećim muzičkim imenima savremenog džeza, među kojima su Stohelo Rozenberg, Pol Šafer, Robin Nolan i mnogi drugi, podseća zagrebački dnevnik.

Poslednjih nekoliko godina aktivno je sarađivao i sa Zoranom Predinom, sa kojim je snimio prošle godine album „Zoran peva Arsena“, omaž Arsenu Dediću u džipsi-sving maniru. Predin je, prenose mediji, više puta isticao da je Kukuruzović jedan od najboljih džipsi-sving gitarista na svetu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare