Daglas Stjuart Foto: EPA-EFE/MARTYN PICKERSGILL / BOOKER PRIZE FOUNDATION / HANDOUT

Škotski autor Daglas Stjuart dobitnik je Bukerove nagrade za beletristiku za svoj prvi roman "Šugi Bejn". Žiri je u obrazloženju naveo da bi Stjuartova priča o ljubavi i alkoholizmu, smeštena u Glazgov osamdesetih godina 20. veka, trebalo da postane klasik.

Stjuart (44), tek drugi Škot ovenčan ovim prestižnim književnim priznanjem, koje podrazumeva i novčani iznos od 50.000 funti, izjavio je da je u šoku, prenosi Rojters.

Knjiga „Šugi Bejn“, koja je zasnovana na njegovom detinjstvu, govori o dečaku koji je odrastao tokom teških godina u Glazgovu s majkom koja se bori protiv zavisnosti. Inače, Stjuartova majka umrla je od alkoholizma kad je on imao samo 16 godina.

– Mislim da mi je bilo jasno da je moja majka na svakoj stranici ove knjige i da bez nje ne bih bio ovde i moj rad ne bi bio ovde. I tako 30 godina nosim užasno puno vrsta gubitka i ljubavi i bola, i želeo sam zapravo samo da ispričam priču o tome kako je bilo odrastati „kvir“ u Glazgovu, odrastati s roditeljem kojeg voliš, ali nisi mogao da ga spasiš – izjavio je pisac na dodeli nagrada koja se održavala onlajn zbog pandemije Kovid-19.

Daglas Stjuart na dodeli Bukerove nagrade Foto: David Parry / PA Images / Profimedia

Škotski pisac je na Tviteru, zahvalivši se na priznanju, dodao da mu je teško da iskaže svoja prava osećanja i kolika mu je čast što je ovenčan Bukerom.

Margaret Bazbi, predsednica žirija koji je odlučivao o laureatu, rekla je da je roman napisan graciozno i snažno.

Nagrada Buker dodeljuje se svake godine za najbolji roman napisan na engleskom jeziku i objavljen u Velikoj Britaniji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar