Šta bi sa sobom poneli Rambo Amadeus i Lana Bastašić da moraju da napuste dom?

Kultura 26. jun 202217:18 > 17:31
Podeli:
UNHCR Izložba Šta su poneli sa sobom Foto:UNHCR

Brojne javne ličnosti priložile su, u znak solidarnosti sa izbeglicama, predmete koji su im najdragoceniji u okviru aktuelne izložbe "Šta su poneli sa sobom", o kojoj se piše i priča, u Etnografskom muzeju u Beogradu.

U čast Svetskog dana izbeglica, Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) otvorila je 20. juna izložbu Etnografskom muzeju u Beogradu „Šta su poneli sa sobom„, posvećenu svima onima koji su zbog ratova, progona i drugih nedaća bili prinuđeni da napuste svoje domove.

Ovogodišnji Svetski dan izbeglica, inače, obeležava se u znaku neslavnog rekorda. Broj izbeglih i drugih prisilno raseljenih ljudi širom sveta prešao je 100 miliona. Svi oni, nezavisno od toga odakle dolaze, koje su vere ili boje kože, suočavaju se sa istom dilemom u trenucima kada su prinuđeni da pobegnu i krenu u nepoznato. Šta poneti sa sobom u izbeglištvo – pitanje je koje pritiska milione prinudno raseljenih ljudi, a upravo ova dilema je tema izložbe u Etnografskom muzeju.

Emotivna i otrežnjujuća postavka inspirisana je istoimenim kratkim filmom koji je ova organizacija snimila u saradnji sa Brankom Katić, čuvenom srpskom glumicom i istaknutom zastupnicom UNHCR-a za prava izbeglica u Srbiji.

Učešće na izložbi uzele su izbeglice iz bivše Jugoslavije, sa Bliskog istoka i Afrike, kao i one iz Ukrajine, i svi su pristali da prilože predmete koje su ponele sa sobom na put u nepoznato. Tako su, između ostalog, izloženi molitvenik optočen slonovom kosti i ručno pravljene osmomartovske čestitke nekadašnjih izbeglica iz Krajine, tradicionalna nošnja iz Iraka, haljina za svečane prilike iz Burundija, bakin parfem i ručno rađena čaša iz Ukrajine…

UNHCR Izložba Šta su poneli sa sobom Foto:UNHCR

Novinarka Vesna Damjanić, koja je kao dete došla u Beograd u koloni tokom operacije "Oluja", kao eksponat je izložila sliku koju je dobila u prvoj godini izbeglištva u Kistanjama:

"To je naslikao Petar, moja simpatija. Ponijela sam je u 'Oluji' zajedno sa dnevnicima. Ona me podsjeća da nema tog rata i tih granata koje mogu da budu jači od volje za životom i ljubavlju. To je ono što me je ojačalo tada, a i sada, 30 godina kasnije“.

U istoj koloni bio je i glumac Jovo Maksić koji je je pored svog eksponata zapisao:

"Moram odmah priznati da je ovo kandilo i slavsku ikonu zapravo otac poneo, jer u tim trenucima ja i nisam bio kod kuće. Kad smo se najzad sabrali i pronašli u Srbiji i kad sam zasnovao svoju porodicu, dobio sam to kandilo, a ikona je ostala kod oca. To kandilo, zajedno sa ikonom je personifikacija doma i kuće. Gde god da se nalazimo, dom je sa nama. Zato ono ima nemerljivu vrednost. Koliko god ste daleko od zavičaja, bar na taj dan slave, vi ste tamo i zavičaj je tu kod vas. Ono je za mene i amanet i ostavština i sećanje i nada i vera".

UNHCR Izložba Šta su poneli sa sobom Foto:UNHCR

Izbeglicama su se pridružile i javne ličnosti iz Srbije poput Ramba Amadeusa, Lane Bastašić, Sajsi MC, članica benda "Pretty Loud" i mnogih drugih, koji su u znak solidarnosti priložili predmete koji su im važni i za koje smatraju da bi ih poneli sa sobom u slučaju da moraju da napuste svoj dom.

Brannka Katić, UNHCR Izložba Šta su poneli sa sobom Foto:UNHCR

Branka Katić, inicijator ove priče, zapisala je da bi sa sobom ponela svoju hrabrost i veru u ljude. Rambo Amadeus je objasnio zašto bi poneo mobilni telefon sa punjačem, karticu sa nešto para na njoj, četkicu za zube i dva para gaća:

"Jer, na cloud-u su sve naše uspomene, u telefonu svi naši prijatelji, u laptopu svi naši poslovi, a na kartici sva naša moć. Naravno, čiste gaće su jedno od važnih dostignuća civilizovanog društva, pa i svakom putniku namjerniku treba omogućiti besplatan internet i besplatan vešeraj."

Spisateljica Lana Bastašić nije imala dilemu, ponela bi bakin crveni kofer koji, kako je zabeležila, nije velik, nema točkiće i nije preterano snažan.

UNHCR Izložba Šta su poneli sa sobom Foto:UNHCR

"Njega je nosila sa sela u Bjelovar, kao jedna od rijetkih djevojčica koje idu u višu školu. Njega je nosila iz Bjelovara u Zagreb kada se udala i počela da radi u Centrotransu. Njega je nosila iz Zagreba u Banjaluku kada su joj prijetili da će je zapaliti ako ostane. Za mene taj kofer predstavlja njenu slobodu i samostalnost. Čak i sada kad je više nema ostali su tragovi njenog putovanja", istakla je Lana.

Sajsi MC je objasnila zašto joj je najvažnije da ponese svesku i olovku:

„To je nešto najdragocenije u mom životu, sveska sa pesmama, ima u isto vreme i duhovnu i materijalnu vrednost. Postoji sinergija između mene i pisanja rukom, kao neka slabija verzija potrebe za hranom, a jača od potrebe iz koje proizilazi navika, u toj situaciji to bi bilo moje sklonište da ne izgubim razum. Poveznica sa normalnim životom. Memorija koju mogu da opipam“.

UNHCR Izložba Šta su poneli sa sobom Foto:UNHCR

Ova bolna izložba koju samo život može da priredi, otvorena je još samo nekoliko dana, do 30. juna. Posetite je i mislite o tome šta biste vi poneli sa sobom da morate da napustite svoj dom i pružite pomoć svima koji su se, ne svojom voljom, našli među nama.

Bonus video: Lana Bastašić - Učim da pišem novu knjigu dok je živa prethodna

Komentari

Vaš komentar