Dejan Dabic sa glumcima Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Dejan Dabić, urednik filmskog programa i selektor „Filmskih susreta“ u Nišu, izjavio je danas da filmove na Letnjoj pozornici Niške tvrđave svakodnevno prati 2.500 do 3.000 ljudi, što je, kako je kazao, više nego na festivalu u Puli.

– Na otvaranju u Puli bilo je 6.000 ljudi, ali to je bio 70. festival i došlo je više od 600 zvanica. Svih ostalih večeri bilo je manje publike nego kod nas, gde se svako veče okupi 2.500 do 3.000 gledalaca, a tamo je toliki broj bio samo za neke filmove – istakao je Dabić i dodao da je atmosfera na festivalu u Nišu jako dobra.

Publika, Filmski susreti Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Zamoljen da prokomentariše činjenicu da se nijedan glumac nije poklonio publici nakon emitovanja „Traga divljači“, kao prvog filma na „Filmskim susretima“, Dabić je podsetio da je snimanje tog ostvarenja delimično finansirano iz budžeta grada Niša.

– Ne samo da je film bio sniman na teritoriji Niša, već je i delimično finansiran iz gradskog budžeta i trebalo je da se ekipa filma potrudi da na neki način gradu Nišu i Nišlijama vrati dug – naglasio je Dabić na konferenciji za medije.

On je pojasnio da je Niški kuluturni centar organizator „Filmskih susreta“ i da je ta ustanova kao organizator pozvala sve glumce.

– Naš partner u organizaciji festivala, Udruženje filmskih glumaca Srbije i jedno drugo udruženje (Glumačka organizacije Srbije, prim.aut) imaju određene esnafske sukobe u koje se mi ne mešamo. Mi smo sve glumce pozvali i svi su dobrodošli bez obzira na političko ili neko drugo opredeljenje. Mislimo da nije dobro što se taj sukob prelama preko festivala, ali što se toga tiče, mi niti osećamo odgovornost, niti je imamo – izjavio je Dabić.

Dejan Dabić Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Prve festivalske večeri nakon projekcije filma “Trag divljači”, publici se poklonio samo režiser Nenad Pavlović, a glumaca nije bilo, izostali su i sutradan nakon prikazivanja filma “Da li ste videli ovu ženu?” u režiji Dušana Zorića i Matrije Gluščevića.

Mnogi su od samog početka festivala uvereni da glumci nisu tako zauzeti snimanjima da ne bi mogli da dođu u Niš na makar jedno veče i poklone se publici. Pravi razlog njihovog nedolaska vide u podršci pozivu glumca Predraga Mikija Manojlovića, upućenog preko Glumačke organizacije Srbije (GOS), da se Filmski susreti bojkotuju zbog jednog od organizatora, Udruženja filmskih glumaca Srbije (UFGS) i njenog predsednika Rastka Jankovića.

Predrag Miki Manojlović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Manojlović je Jankovića označio kao glavnog krivca što 103 njihovih kolega nije primljeno u Udruženje filmskih glumaca Srbije, što je omogućilo i njegov izbor za predsednika udruženja.

“Zaslužuju da se niko od glumaca ne pojavi u Nišu ove godine”, napisao je Manojlović, a preneli su mediji.

Rastko Janković je za list “Danas” ocenio da je poziv na „bojkot sramotan“.

“Poziv da se bojkotuju Filmski susreti je sramotan i lična sramota svakoga ko to čini. Mnogi nisu poslušali, na otvaranju festivala je bilo dosta glumaca, upravo dolaze i nove kolege, među kojima je Slavko Štimac, koji kao prošlogodišnji dobitnik Gran prija dobija svoju monografiju. Svi glumci su dobrodošli, na ovaj festival, uostalom glumci dolaze i kad nemaju film. Naše razmirice, ma koje vrste, treba da rešavamo unutar Udruženja, razgovorom, a neko preko ovog festivala. Ni festival, ni divna niška publika ne zaslužuju ovakav odnos”, rekao je Janković za Danas.

Rastko Janković Foto:Antonio Ahel/ATAImages

On je pre nekoliko meseci izabran za predsednika UFGS, a dugogodišnji je v.d. pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova. Takođe, član je Glavnog odobra Srpske napredne stranke i aktivni učesnik u stranačkim predizbornim kampanjama. U kampanji i na mitinzima SNS-a nastupao je sa pesmom “Samo najbolji idu napred”.

Bonus video: Ekipa filma „Čuvari formule“ na festivalu u Lokarnu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar