Otvaranje FEST-a Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) zatražila je vraćanje Pravilnika i odluka o javnim manifestacijama od značaja za kulturu grada Beograda u javnu raspravu i kreiranje mehanizama učešća predstavnika nezavisnih stručnih udruženja u svim upravnim telima i strukturama javnih gradskih manifestacija i gradskih institucija kulture.

„Na sednici gradskog parlamenta 21. februara 2023. godine, između ostalog, usvojen je novi pravilnik za manifestacije od značaja za kulturu grada Beograda kojim se usklađuje rad manifestacija sa Odlukom iz 2021. godine koja predviđa i poziciju selektora, pored do sada već postojećih odbora i umetničkih direktora manifestacija. Ipak, priroda i struktura manifestacija, kao i apsolutna politička dominacija gradske uprave i Sekretarijata za kulturu u domenu donošenja odluka ostaje u potpunosti nepromenjena. Dakle, gradska uprava tj. koalicija na vlasti, jedina se pita oko postavljanja i imenovanja svih tela i pozicija koje treba da budu odgovorne za realizaciju gradskih manifestacija“, piše u saopštenju asocijacije.

Oni su naveli da pored imenovanja, gradska vlast odobrava program i budžet manifestacije, najkasnije 60 dana pre početka manifestacije, iako su tela odgovorna za program dužna da dostave predlog programa i budžet do juna tekuće godineza program koji se realizuje naredne godine.

„Ovakva pozicija kontrole onemogućava i ugrožava rad i program manifestacija od značaja za kulturu grada Beograda. Apsolutna dominacija i kontrola partijskih struktura na vlasti i apsolutna isključenost struke i stručnih tela u pitanjima javnih gradskih budžeta za kulturu, javnih gradskih institucija i infrastrukture grada Beograda, te javnih manifestacija od značaja za kulturu grada Beograda, dovodi do sistemskog urušavanja čitavog polja kulture u gradu Beogradu“, ocenili su u saopštenju.

Naglasili su i da su umetnici, radnici sa statusom samostalnih umetnika kao i umetnička udruženja izostavljeni iz procesa odlučivanja o javnim resursima za kulturu grada Beograda, a u ekonomskom i socijalnom smislu su, kako kažu, nezaštićeni.

Bonus video: Šapić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar