Medicinska sestra Lisa Enrot stiže na Geteborg film festival.. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia

Najznačajniji švedski filmski festival "Geteborg film festival" ove godine održava se uz prisustvo samo jedne gledateljke, preneo je AFP.

Umesto crvenog tepiha, raskošnih toaleta holivudskih zvezda, bliceva fotoaparata koji sevaju na sve strane, odevena u farmerke, narandžastu jaknu i s kapom na glavi medicinska sestra Lisa Enrot hrabro se borila sa zaleđenim tlom kako bi došla do bioskopske dvorane na ostrvcu udaljenom tridesetak kilometara od Geteborga.

Tako je izgledalo otvaranje 44. izdanja najznačajnije švedske filmske smotre, čiji su organizatori pošto-poto želeli „tradicionalnu“ formu, ne onlajn poput Sandensa ili Berlinala. Ali, ona je dovedena do ekstrema. Kao i socijalno distanciranje.

Festival u Geteborgu samo za jednu gledateljku. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia

Na programu u dve dvorane na ostrvcetu Hamneskar na zapadu Švedske do 11. februara je „buljuk“ filmova – 70 koje gleda jedna jedina osoba.

– Toliko je ljudi koji su prinuđeni da budu kod kuće, koji nisu bili u mogućnosti da se sreću sa prijateljima ili porodicom i filmovi su im bili jedino društvo. Poželeli smo da to bude lajtmotiv našeg festivala i pomislili zašto ne bismo izolovali jednu osobu na malom ostrvu da samo gleda filmove i ništa više – pojasnio je neobičan vid festivala direktor Jonas Holmberg za „Njujork tajms“.

I kada su sve osmislili rešili su da raspišu onlajn takmičenje za tog jednog festivalskog posetioca. Prijavilo se više od 12.000 ljudi.

 

A medicinska sestra iz Skvodea, grada na jugu Švedske Lisa Enrot (41) pobedila je na onlajn konkursu, želeći da provede nedelju dana sama u kućici kraj svetionika bez telefona, kompjutera, knjiga… Samo sa filmovima!

Kao i zdravstveni radnici širom sveta, tako je i Lisa proteklih meseci živela pod užasnim stresom.

– Svakoga dana u bolnici imamo toliko posla. Sa svim tim pacijentima, novim protokolima lečenja zbog koronavirusa, nikada se nisam osećala gore u životu – priznala je za „Njujork tajms“ i zato nije nimalo oklevala da se prijavi na festivalsko takmičenje:

– Sama u prirodi, na ostrvu? Plus filmski maraton? Znala sam da mi je to potrebno – dodala je.

Izvršni direktor festivala Mirja Vester naveo je za BBC da je prava stvar pružiti ovu jedinstvenu priliku jednom od brojnih heroja koji rade u zdravstvenom sistemu tokom pandemije koronavirusa.

Takođe, direktor festivala Jonas Holmberg izjavio je za njujorški dnevnik i da je ovo jedna vrsta eksperimenta jer organizatori žele da vide kako „samoća utiče na filmsko iskustvo“. I šta se dogodi ako neko ne radi ništa drugo do gledanja filmova.

Soba iz koje će Lisa gledati većinu filmova na Geteborg film festivalu Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia

Medicinska sestra ovih dana gleda finskog kandidata za Oskara, ostvarenje „Tove“, najnoviji poduhvat Tomasa Vinterberga „Another Round“, film Eme Dante „The Macaluso Sisters“, „Slalom“ Šarlen Favije…

Medicinska sestra inače vodi video-dnevnik o odgledanim filmovima sa ostrva koji se redovno postuju na festivalskom sajtu.

– Obožavam filmove, jer mi oni omogućavaju beg od svega što se u svetu dešava. Sjajno je kada ste u tuđoj realnosti – zaključila je jedina gošća ovog filmskog festivala.

Inače, Geteborg filmski festival najznačajnija je smotra, ne samo u Švedskoj već u svim skandinavskim zemlljama. Održava se od 1979. godine i svake zime privuče više od 160.000 posetilaca. Počeo je 29. januara, a do 8. februara na programu je 70 ostvarenja iz celog sveta.

Ulaz u dvoranu Draken gde se ove godine održava Filmski festival u Getebrogu. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia

Izuzev projekcije za jedinu, izbranu gledateljku festival iz večeri u veče strimuje na svom sajtu sve filmove iz ovogodišnje selekcije. Filmovi su međutim dostupni za strim samo u Švedskoj. Bez obzira na vanredne okolnosti festival će 8. februara dodeliti svoje tradicionalne nagrade „Dragon awards“ na onlajn ceremoniji.

Ova priznanja, koja uključuju i pozamašnu svotu novca – milion švedskih kruna, biće dodeljena u kategorijama: Najbolji film na skandinavskom govornom području, najbolje glumačko ostvarenje, najbolji dokumentarac,  internacionalni film, priznanje za životno delo i „Ingmar Bergman“ za najbolji novi film.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar