Foto: Promo/D. Tonković

Predstava "Crni leptir" je omaž našem najdugovečnijem bendu "YU grupi" i najmnogoljudnija je u istoriji našeg teatra, istakao je direktor Aleksandar Đaja.

Dugo očekivani mjuzikl „Crni leptir“, po pesmama kultnog domaćeg rok benda „YU grupe“, biće premijerno izveden 28. i 29. oktobra sa početkom u 19.30 časova u Pozorištu na Terazijama, najavljeno je danas na konferenciji za medije kojoj su prisustvovali članovi autorskog tima i nosioci glavnih uloga.

Dragi Jelić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Novinarima se obratio i Dragi Jelić, koji sa bratom Žikom već pet decenija vodi ovaj rok sastav:

– Uvek sam voleo da čujem svoje pesme na drugačiji način i jedva čekam premijeru. Zahvalan sam Pozorištu na Terazijama što su u svoj program uvrstili i našu muziku. Još nisam poslušao muzički deo i video taj spoj sa glumcima. Tek kada budem to video, imaću kompletnu sliku. Ipak, ono što sam čuo od drugih ljudi, koji su bili na probama, jeste da će to biti spektakl i verujem im. Nadam se da će ovo biti jedna od gledanih predstava i želim joj dugovečan uspeh.

Direktor Pozorišta na Terazijama Aleksandar Đaja objasnio je da su želeli da odaju počast našem najdugovečnijem bendu.

– Ovakve mjuzikle smo počeli sa predstavom „Lutka sa naslovne strane“ po pesmama Bore Đorđevića, nastavilo se sa Zdravkom Čolićem i komadom „Glavo luda“, a onda je usledio mjuzikl „Sa druge strane jastuka“ po pesmama Bajage i instruktora. Došao je red na Yu grupu i ovo je najmnogoljudnija predstava u istoriji našeg teatra.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Reditelj Marko Jovičić otkrio je da predstava počinje naslovnom numerom a završava se s pesmom „Čudna šuma“.

– Priča je o dvoje mladih ljudi koji su primorani da glume da su u vezi – Petra da bi zadržala posao a Aleksandar da bi zaštitio svoj boks klub. I onda se rodi ljubav. Uloženo je četiri meseca ozbiljnog rada i velikog truda. Miloš Branisavljević je aranžmane pesama uradio na potpuno nov način, koreografija Milice Cerović je veoma zahtevna, i na kraju je ispalo da je YU grupa pisala za predstavu a ne da smo radili po njoj mjuzikl. Pesme su toliko uklopljene u priču da je to neverovatno. Publika će prvi put moći da vidi filmski scenario u pozorištu, fragmentarnu dramaturgiju, 49 kratkih scena, tako da sve brzo teče, što glavnim glumcima nije lako pošto imaju mnogo presvlačenja. Menjaju po 30 kostima. Dodao bih da nismo uradili limunada-predstavu već ozbiljnu dramu, a biće i plakanja, to potpisujem svojom krvlju!

Foto: Promo/D. Tonković

Muzičke aranžmane i orkestraciju radio je Miloš Branisavljević, koji je istakao da su morali da sve adaptiraju dramaturgiji.

– Imaćemo gudače, duvače – trube, trombone, saksofone, naravno ritam sekcija, udaraljke. Biće i klasike, i džez i bluz momenata, kao i tvrd zvuk kao što je u originalu. Nekim pesmama smo omekšali zvuk, postale su balade, sve smo prilagodili glumi i koreografiji.

I koreograf Milica Cerović nije krila da su premoreni jer je predstava ogromna.

– Ima 27 numera, plus bis, doći ćemo do 30 na kraju… Pokušala sam sve da prilagodim priči, biće raznih plesnih stilova, rasplesanih scenskih pokreta kao rokenrol žurke, videćete neke začudne koreografije. Pomogao nam je i bokser Luka Šumarac, jer imamo koreografisan boks.

Foto: Promo/D. Tonković

Glavnu junkinju Petru, u dve ravnopravne glumačke podele tumače Srna Đenadić i Kristina Jovanović.

– Ovo je moja prva predstava i svi smo imali pomoć i podršku iskusnih kolega u pozorištu. Igram Petru Manojlović, devojku koja hoće da spasi svet, da unese neki red u svoje haotično okruženje. Beži od ljubavi i fokusirana je na posao. Ali, kako to biva, bez ljubavi ne može ništa, i ona joj se dešava sa čovekom koji je potpuno različit od nje, ali spaja ih dobrota i moralne norme kojih se drže. Ova predstava kida – naglasila je Kristina, a Srna je dodala da joj je ovo prvi mjuzikl.

Partneri su im Nikola Šurbanović i Vedran Borovčanin koji igraju Aleksandra Dragina.

– Svi imamo posle ovolikog rada po neko kilo manje, fokusirani smo da stignemo do cilja. Jedva čekam premijeru pa da se naspavam – prokomentarisao je Nikola, a Vedran je rekao da nas ova predstava vraća pravim vrednostima, a to su prijateljstvo, porodica i odnosi među ljudima.

U ovom komadu mladim glumcima je, kako su istakli, omiljena pesma „Autobus za raj“.

Tekst mjuzikla „Crni leptir napisao je Spasoje Ž. Milovanović, a u autorski timu si čine i Lazar Stanivuk i Dušan Stojanović (dramatizacija), Milan Nedeljković (dirigent), Tatjana Radišić (kostimi) i Kristina Vujović (scenografija).

U glumačkoj podeli su i Arsenije Tubić, Marko Radojević, Dimitrije Ilić, Igor Damjanović, Dušan Radović, Maja Noveljić, Minja Petrović, Milan Milosavljević, Ana Radivojević, Rok Radiša, Milan Antonić, Žarko Dimovski, Aleksandar Gligorić, Jelena Arsić, Barbara Milovanov, Katarina Jovanović, Ana Vučić, Isidora Vlček, Dušan Svilar, Mitra Mladenović, Teodora Tomašev, Milan Gromilić, Tanja Živković, Marta Bogosavljević, Ljubiša Dinčić, Dušan Šida… I, naravno, Dragan Vujić Vujke.

Pretpremijere su 26. i 27. oktobra, a reprize reprize 30. oktobra, 5. i 6. novembra.

Bonus video: Irena Popović Dragović o operi „Deca“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar