Vranje, 22.10.2021. 41. Borini pozorišni dani u Vranju, Od Sofke do Nejre
Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Izložbom "125 godina pozorišnog života u Vranju" u foajeu Pozorišta Bora Stanković, pre koje će od 18:30 časova biti otkrivena fotografija dugogodišnjeg direktora i utemeljivača festivala Borini pozorišni dani Radoslava Radivojevića, večeras će zvanično pod sloganom "Od Sofke do Nejre" početi 41. izdanje pomenutog festivala, koji od ove godine ima novi koncept i vizuelni identitet. Među glumcima koji će biti na sceni pred vranjskom publikom su Nenad Jezdić, Nataša Ninković, Hana Selimović, Ljubomir Bandović, Nela Mihailović, Sloboda Mićalović, Ljiljana Blagojević, Bojan Dimitrijević i dr.

Od sedam predstava koje će se odigrati na večernjoj sceni tokom trajanja festivala od 22. do 28. oktobra, šest će biti u takmičarskoj selekciji. U pitanju su „Nečista krv“ Narodnog pozorišta u Beogradu u režiji Milana Neškovića, „Ana Karenjina“ Novosadskog pozorišta u režiji Dejana Projkovskog, „Pučina“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta u režiji Egona Savina, „Ivanovo samoubistvo“ Gradskog pozorišta Semberija iz Bijeljine u režiji Davida Alića, kao i predstave „64“ Ateljea 212 u režiji Alise Stojanović i „Ako dugo gledaš u ponor“ Regionalnog pozorišta Novi Pazar u režiji Zlatka Pakovića.

Van konkurencije je komad „Placebo“ Narodnog pozorišta Priština sa privremenim sedištem u Gračanici, koji će biti izveden poslednje večeri festivala, u čast nagrađenih. Iako je prvobitan plan bio da vranjsko Pozorište tokom festivala ima premijeru, predstavu „Okamenjeno more“ u režiji Stevana Bodrože, zbog zaražavanja dela ansambla virusom COVID-19 u poslednjih nekoliko nedelja, premijera je odložena za novembar.

Selektor ovogodišnjih Borinih pozorišnih dana je Slobodan Savić, koji govoreći o predstavama i sloganu „Od Sofke do Nejre“ ističe da je u dve predstave koje opkružuju ovogodišnju selekciju, „Nečista krv“ i „Ako dugo gledaš u ponor“, u prvom planu nasilje nad ženama u svim pojavnim oblicima: od psihološkog do fizičkog, od nasilja u porodici i braku do nasilja izvan braka, na radnom mestu, kao i zloupotreba pozicije moći.

„Ako je Stankovićeva „Nečista krv“ studija slučaja Sofke, odnosno priča o suspregnutoj, neoslobođenoj strasti, prkosu i ponosu, snatrenju o slobodi i visokim idealima, predavanju i prepuštanju tragičnoj liniji života, onda je predstava „Ako dugo gledaš u ponor“ studija slučaja Nejre, koju kao i Sofku prati ‘porodična kletva’, i njene tragične sudbine od detinjstva do rane mladosti. A opet, obe su predstave ogledalo društva i njegovih naopakih normi koje se ogledaju u socijalnoj, ekonomskoj i klasnoj raslojenosti“, ističe Savić.

Prema rečima umetničkog direktora Pozorišta Bora Stanković Bojana Jovanovića, festival je ove godine podignut na viši nivo, u smislu postojanja stručnog žirija i jasno definisanih nagrada, koje će nositi ime Borisava Stankovića.

Vranje, 22.10.2021. 41. Borini pozorišni dani u Vranju, Od Sofke do Nejre
Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

„Biće dodeljene nagrade za najbolju predstavu, za dramaturgiju, dramatizaciju i adaptaciju, najbolju mušku i žensku ulogu. Uz ove četiri nagrade koje će dodeliti stručni žiri festivala, ostaje nagrada publike, uz izmenu da će ona od ove godine nositi ime Radoslava Radivojevića, utemeljivača Borinih pozorišnih dana“, rekao je Jovanović.

Kako Jovanović kaže za portal Nova.rs, kompleti ulaznica su brzo rasprodati i ostalo je samo još desetak pojedinačnih za dve predstave. Sve je spremno za početak festivala, dodaje, a trenutno se priprema izložba.

U žiriju će biti glumica Milena Pavlović, režiser Vladimir Lazić i teatrolog Zoran Maksimović.

Vranje, 22.10.2021. 41. Borini pozorišni dani u Vranju, Od Sofke do Nejre
Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Iz Pozorišta posebno ističu novi vizuelni identitet festivala, koji će biti trajan, kao i idejno rešenje za glavnu nagradu, koje su zajedno osmislili Dragan Dejanović, Dejan Mihajlović i Marko Stamenković. Festival se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Vranja, a realizuje ga Pozorište Bora Stanković.

BPD je jedan od najdugovečnijih pozorišnih festivala u Srbiji, osnovan 1979. godine na inicijativu tadašnjeg upravnika i reditelja vranjskog Pozorišta Radoslava Radivojevića, a u čast Borisava Stankovića. Tokom četiri decenije festivala, on se razvijao i menjao oblik i formu, od revije pozorišnih predstava, festivala manjeg formata, do pozorišne manifestacije koja zahteva selekciju. Iz vranjskog Pozorišta poručuju da je ambicija BPD prerastanje u regionalni i međunarodni pozorišni festival.

Bonus video: Crveni fenjeri postaju zeleni ? – Andrijana Radojčić Nedeljković, Blažo Marković i Nebojša Đurasović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar