Foto: Promo

Ciklus domaćih filmskih ostvarenja snimljenih pedesetih godina počinje u utorak, 25. maja u 18 časova, u Muzeju Kinoteke (Kosovska 11).

Program otvara razgovor sa rediteljem, scenaristom i filmskim kritičarem, Sašom Radojevićem, autorom knjige “Srpski film: pedesete”, koju je nedavno objavio Filmski centar Srbije. Nakon toga biće prikazan prvi film iz programa, Čudotvorni mač (režija: Vojislav Nanović), a naredna četiri dana biće prikazivana po dva filma iz ove, po mišljenju mnogih, zaboravljene dekade domaćeg filma.

Saša Radojević je za posetioce Jugoslovenske kinoteke kreirao program koji treba da pruži adekvatnu predstavu o ovom periodu naše kinematografije, a razgovor koji prethodi programu predstavlja uvod u kome će biti reči o kontekstu, filmskom razdoblju pedesetih generalno, ali i svakom pojedinačnom filmu sa repertoara.

Na programu su i filmovi „“Rafal u nebo, reditelja Vojislava Bjenjaša, „Ešalon doktora M“ u režiji Živorada Žike Mitrovića, „Svi na more“ Save Popovića, „Subotom uveče“ Vladimira Pogačića, „Mali čovek“ Živorada Čukulića, „Poslednji kolosek“ Žike Mitrovića, „Tri koraka u prazno“ Vojislava Nanovića i „Pukotina raja“ Vladimira Pogačića.

Bonus video: Poruka Nikole Koje roditeljima dece „Ribnikara“