Kalendar za 2021. Centra za grafiku Foto:promo

Centar za grafiku predstavlja svoj kalendar za 2021. godinu, čiji autor je Marko Stojanović, na izložbi koja će u prostoru Centra u Pariskoj ulici biti otvorena do 23. januara, saopšteno je iz ove ustanove.

Ne odustajući od svoje decembarske tradicije novi, 22. kalendar još je značajniji, jer otpisivanjem svakog broja sa kalendarijuma u nadi da ćemo, bukvalno, preživeti još jednu godinu, dodaje se u saopštenju Centra za grafiku pri Fakultetu likovne umetnosti.

Novi kalendar je autorsko delo umetnika koji vizuelno realizuje svoju stvarnost i lično proviđenje onoga što predstoji. Nikako slučajno, kako preciziraju iz Centra, umetnik odabran da nosi na svojim leđima 2021. je Marko Stojanović. Ovaj likovni umetnik (1982) završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, a do sada je samostalno izlagao u Kulturnom centru Beograda, galeriji „Homesession“ u Barseloni, Muzeju savremene umetnosti, Skoplju, učestvovao na 48. Oktobarskom salonu…

Stojanovićeva sposobnost, možda i instinkt, da uoči društvene anomalije, delikatne repetitivne specifičnosti i navike okruženja, nametnule su ga kao prirodan izbor da uvede posmatrača u budućnost.

Kalendar za 2021. Centra za grafiku Foto:promo

Kalendar je posebno izdanje, štampano kao umetnička grafika, koje ovoga puta kombinuje tri tehnike štampe – dve umetničke i jednu industrijsku, sugerišući da je medij grafike komunikativan sa savremenim tehnologijama i da nije hermetičan, isključiv i omogućava umetiku da njime rukovodi do najboljeg vizuelnog rezultata.

Kombinacijom litografije, ofset i sito štampe u ekskluzivnom tiražu od 99 potpisanih originalnih primeraka Marko Stojanović nam skreće pažnju na vazduh, sveprisutan i veoma dragocen, ne bismo li preživeli još jednu godinu.

Podsetimo, autori tradicionalnog kalendara Centra za grafiku do sada su bili umetnici različitih generacija, poput Bojana Bema, Marije Dragojlović, Srđana Đileta Markovića, Bore Iljovskog, Miodraga Rogića, Dušana Otaševića, Predraga Neškovića, Zorana Naskovskog, Vladimira Perića, Ivana Šuletića, Dobrivoja Bate Krgovića, Vladimira Nikolića i Nemanje Nikolića.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar