„Cement Beograd“ i „Opčinio sam te“ najbolje predstave Bitefa

Kultura 26. sep. 202109:44 > 09:45
Podeli:
bitef nagrade
Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Predstave "Opčinio sam te" iz Irana i Belgije i "Cement Beograd" iz Srbije osvojile su Gran pri nagradu "Mira Trailović" na duplom, 54. i 55. izdanju pozorišnog festivala Bitef, koje je sinoć završeno dodelom priznanja najboljima u Dorćol platzu.

Koreografski komad „Opčinio sam te“, u kome je troje plesača pod pretnjom dominantnog drona kao ravnopravnog lika drame, po sudu međunarodnog žirija, apsolutno je opčinilo publiku Bitefa.

Autor ovog scenskog dela trupe „2nd to the righ“ iz Brisela i Teherana, koreograf Ehsan Hemat zahvalio se na nagradi i izrazio zadovoljstvo što je laureat na ovako značajnom međunarodnom pozorišnom festivalu.

Predstavu Beogradskog dramskog pozorišta „Cement Beograd„, koju je režirao Slovenac Sebastijan Horvat, po delu Hajnera Milera i adaptaciji Milana Markovića, žiri je okarakterisao kao „snažnu, dinamičnu i uzbudljivu celinu, vrhunsko umetničko delo reditelja i celog tima, koje pripoveda od rejva do groba“.

Specijalnom nagradom „Jovan Ćirilov“ ovenčane su, takođe, dve predstave: „Farm Fatale“ reditelja Filipa Kena, u produkciji Vivarijum Studija iz Pariza i Minhner Kameršpile iz Minhena, kao i projekat „Višnjik u višnjiku“ zagrebačke kompanije „De fakto“, u režiji Boba Jelčića i po motivima čuvene Čehovljeve drame.

bitef nagrade
Ivan Medenica i Ehsan Hemat Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Jelčić, hrvatski reditelj, osvojio je specijalnu nagradu „Politike“ za najbolju režiju, a Glavnu nagradu „Politike“ za režiju belgijski reditelj i koreograf Vim Vandekejbus za predstavu „Tragovi“ njegove trupe „Ultima vez“ iz Brisela, Belgija.

Ovaj teatarski spektakl osvojio je i drugu nagradu publike, a treću „Farm Fatale“. Komad koji se najviše dojmio publici Bitefa jeste predstava „Kao da kraj nije ni sasvim blizu“ reditelja Nikole Zavišića u produkcije Bitef teatra.

Bonus video:

Otvaranje Bitefa

Komentari

Vaš komentar