Beogradsko dramsko pozorište, najava predstave "Cement Beograd" u režiji Sebastijana Horvata. Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ovaj tekst se bavi herojstvom i preispituje šta znači biti heroj, rekao je na koferenciji za medije Milan Ramšak Marković, autor komada “Cement Beograd“, inspirisanog dramom Hajnera Milera u režiji Sebastijana Horvata, koji će biti premjerno izveden 12. aprila na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Ovo je godina “Cementa“ koju Horvat završava u BDP posle predstava u Zagrebačkom kazalištu mladih i SNG Drama u Ljubljani. Kako je najavljeno u programu, Milerov “Cement“ je tekst u previranju, počevši od samog revolucionarnog vremena koje tretira, preko borbe između emancipatornih težnji njegovih likova i njihove ukotvljenosti u tradicionalne porodične odnose iz kojih su izrasli, pa do ljubavnog odnosa glavnih likova, Daše i Gleba Čumalova, kroz koji se prelama uticaj društvenih okolnosti na najintimniju ravan.

Isidora Simijonović Predstava Cement. Foto: Beogradsko dramsko pozorište/Promo

Ova beogradska predstava biće bazirana na originalnoj drami Milana Ramšaka Markovića u kojoj se mesto i vreme radnje premešta u Beograd.

– Priča je počela od tri “Cementa“. U prvoj je skoro integralni tekst sa delovima koje sam dopisao, ljubljanska je svedena na dve scene koje su razrađene, a za ovu beogradsku sam napisao sasvim nov tekst koji je motivisan izvornim. Bavi se našom istorijom na specifičan način i Beogradom danas. Ne bih voleo mnogo da pričam o tome, već da ljudi pogledaju komad. Zahvalan sam BDP na uslovima rada, to je danas retkost – rekao je Ramšak, stalni Horvatov saradnik.

Slovenačka legenda Milena Zupančič nije krila sreću što radi u Beogradu.

– Osećam se jako dobro posle više decenija, divno mi je u Beogradu i rekla bih da je direktor Jug (Radivojević, prim. aut) napravio jednu veliku stvar jer je udružio ponovo posle toliko vremena pozorišne radnike iz cele bivše države. Konačno posle toliko dugo vremena, možemo da budemo zajedno, da radimo, da se družimo, da produžimo razgovore koje smo nasilno morali prekinuti pre mnogo godina. Lično sam zahvalna što mogu biti sa svojim starim prijateljima i novim mladim kojih ima BDP. Zahvalna sam mom dragom reditelju Sebastijanu što me je pozvao da ponovo radimo. Imam veliku odgovornost i tremu zbog svega, i osećam se uvek kao da sam u prvom razredu osnovne škole kada započinjem novi projekat – rekla je velika glumica kojoj se beogradska publika veoma obradovala.

Milena Zupancic i Miodrag Miki Krstovic
Milena Zupančič i Miodrag Miki Krstović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Njen partner u komadu biće Miodrag Miki Krstović, koji je na početku svog obraćanja podsetio da je pre 44 godine na sceni BDP igrao svoju diplomsku predstavu.

– Ali ono što je lepo jeste što se Milena i ja znamo sa filmskih festivala i svih tih godina, te četiri decenije, imao sam želju da igram sa njom. Zahvalan sam što mi se ta želja ostvarila.

BDP je nekad, nastavio je, bilo revolucionarno pozorište, svetlost u svakom pogledu, i sada doživljava svoj procvat i dodao da se ovih dana oseća kao da je na pozorišnom festivalu.

– Mladi sada imaju šansu da rade u ovom pozorištu, i to ne mislim samo na glumce, već i na reditelje i pisce, što je danas retkost. Radio sam sa najznačajnijim rediteljima sa ovog prostora ali ovo iskustvo sa Sebastijanom mi je posebno – naglasio je Krstović.

Miodrag Miki Krstović i Milena Zupančič Predstava „Cement Beograd“. Foto: Beogradsko dramsko pozorište/Promo

Reditelj Sebastijan Horvat nije krio koliko je oduševljen glumcima koji igraju u ovoj predstavi.

– Predivno je bilo raditi sa Milenom Zupančič i Mikijem Krstovićem. Prvi čin je otvorena dramaturgija, oduševljen sam zajedništvom, energijom mladih glumaca koje sam sreo tek na audiciji i rekao da treba sebi da čestitam kako sam ih izabrao. Dva su potpuno različita principa rada, dve estetike koje rade zajedno i proizvode ono što ja zovem afektivna političnost. Ne bavimo se deklarativnom politikom nego nekim afektima koji snažno napadaju neke stvari za koje mislimo da su dobre ili ne vrede. Sva tri „Cementa“ govore o tome da se lakše može zamisliti kraj sveta nego menjanje tog istog sveta. Nažalost, u takvom sistemu živimo, što nije nimalo dobro – rekao je Horvat.

Sebastijan Horvat
Sebastijan Horvat Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U ime ekipe mladih glumaca obratiil su se Isidora Simijonović i Nedim Nezirović.

Isidora se našalila da je u ovom procesu najbrže smršala i da je zahvalna zbog toga.

– Mi igramo u prvom delu predstave i mnogo toga smo naučili, stekli neke alate koje ćemo moći da koristimo u novim projektima.

Imamo plesnu improvizaciju, pravimo instant dens kompoziciju na sceni, nisam znala ni šta je to, ni da li ja to mogu. Uspeli smo pomoću novih veština i gradili smo jedno specifično zajedništvo i poverenje i to je poruka i snaga koju pokušavamo da prenesemo jer se ne trudimo to da dokažemo i dolazi samo od sebe. Imamo pravila kojih se pridržavamo a pojedinac ima slobodu i to je po meni idealna sredina da budeš ono što jesi i da podržavaš drugog da bude ono što jeste. I tako živimo 45 minuta slobodni, sigurni, jaki snažni, zajedno.

Isidora Simijonovic
Isidora Simijonović, Nedim Nezirović. Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nedim je rekao da im je u teatru dat prostor da slobodno stvaraju što je prava retkost da se takva šansa ukaže mladima.

– Mnogo smo naučili o važnosti kolektivne igre, da dišemo u istom taktu – istakao je mladi Nezirović.

Pored njih dvoje u ekipi mladih glumaca su i Ivan Zablaćanski, Emir Ćatović, Marija Pikić i Bojana Stojković. Autorski tim čine i scenograf Igor Vasiljev, kostimograf Belinda Radulović, kompozitor Drago Ivanuša, koreograf i autor scenskog pokreta Ana Dubljević.

Beogradsko dramsko pozorište, najava predstave „Cement Beograd“ u režiji Sebastijana Horvata. Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Pretpremijera je 11. aprila. Predstava će se igrati u blokovima, tako da će ansambl nastaviti da nastupa na čelu sa Milenom Zupančič.

Kako je najavljeno, u planu je da se na jesen održi festival „Cement“ u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar