Foto: Promo

Cenjeni vajar Ljubomir Lacković otvoriće samostalnu izložbu "Čelične duše" 30. marta u 19 časova u galeriji "Green door" u ulici Kralja Petra 61 u Beogradu.

U Lackovićevim skulpturama vladaju oblici konstruktivnih vizura u kojima se, kroz razuđene ritmičke izvedenice nazire svet realnih, nešto ređe asocijativnih oblika, navode iz galerije.

Shodno tome, u radovima se isčitava svet okruženja, isčitavaju se mitovi i legende, ponajviše nacionalni i patriotski motivi, obojeni patinom vremena. Jednim delom, Lacković je zagledan u dubinu istorije. Prisutni su portreti vitezova i oklopnika, junaka i ratnika, onih što su gledali u smrt zarad spasenja svojih pokolenja.

Ljubomir Lacković Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Opčinjen recepcijom prošlosti, kako se dalje ističe, priseća se ostvarenih likova što su utkani u tokove srpskog postanja poput Svetog Save, Stefana Nemanje, Kneza Lazara i drugih velikodostojnika iz našeg nasleđa.

Rečju, Ljubomir Lacković je uspeo da, zamišljenu predstavu, opredmeti osobenom jezičkom strukturom, da uspostavljenu ideju kozinstentno sprovede i ovaploti kreativnim učinkom, nespornih vrednosnih domašaja, koji ga smeštaju u domen značajnih stvaralaca novije srpske skulpture.

Izložba će biti otvorena od 30. marta do 8. aprila.

Bonus video: Zakoračite u blistavi um Mileve Marić Anštajn na izložbi u Novom Sadu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar