Čarli Prajd Foto: Jason Kempin / Getty images / Profimedia

Čarli Prajd, prva crna kantri muzička zvezda, poznat po hitovima "Kiss an Angel Good Mornin'" i "Is Anybody Goin' to San Antone", preminuo je juče u 87. godini u bolnici u Dalasu od posledica izazvanih koronavirusom, preneli su američki mediji.

Prajdov predstavnik za štampu Džeremi Vestbi potvrdio je za „Njujork tajms“ da je muzičar preminuo u bolnici od komplikacija izazvanih koronavirusom. Prajd nije bio prvi crni kantri muzičar koji je snimao ploče u muzičkoj industriji, ali niko od njegovih prethodnika nije postigao ni izbliza toliko veliki uspeh kao on, piše ovaj list.

Rođen kao dete nadničara u Sledžu u Misisipiju 1934. godine, Čarli Prajd pre nego što se okrenuo muzici bio je vojnik, radnik u čeličani i poluprofesionalno se bavio bejzbolom u Montani, gde je, kako je letos ispričao „Montana sportsu“, bio plaćen po 10 dolara da peva himnu pre utakmica.

Njegov dar za muziku otkriven je u jednom baru u Montani, dok je pevao pesme legendarnog kantri kantautora Henka Vilijamsa. Prve svoje singlove snimio je 1963. godine, a dve godine kasnije potpisao je ugovor sa CBS-om.
Kada je prvi njegov hit, „Just Between You and Me“ 1967. godine dospeo je među prvih 10 na Bilbordovoj top listi, odlučio je definitivno napusti posao u čeličani i preseli se u Nešvil, tadašnju „meku kantrija“ i počne da gradi karijeru profesionalnog muzičara.

https://www.youtube.com/watch?v=BrbB5eCnHfg&ab_channel=AlanPaladin

Samo četiri godine kasnije, Udruženje kantri muzičara proglasilo ga je izvođačem godine, najvišim priznanjem u Americi za ovu vrstu muzike.

Međutim, kao crni izvođač suočavao se sa predrasudama i rasizmom, o čemu je pisao i u memoarima „Ponos: Priča Čarlija Prajda“, objavljenim 1994. godine. Njegovoj koleginici Loreti Lin, recimo, menadžeri su sugerisali da tokom nastupa na dodeli nagrada sedamdesetih godina ne grli Prajda, ali se ona o to oglušivala i ne samo što ga je grlila, nego ga je i ljubila na sceni.

Kada se saznalo da je Prajd tamnoput, mnoge radio stanice odbijale su da puštaju njegovu muziku, ali je uživao veliku podršku svojih kolega muzičara. „Ako izbacite Prajdove ploče, onda ne puštajte ni moje“, rekao je Faron Jang, tadašnja velika zvezda kantrija, prenosi „Njujork tajms“.

Prajd je u međuvremenu nastavio sa koncertima i snimanjima, a njegovi hitovi su se nizali. Tokom dve decenije od proboja sa „Just Between You And Me“, Prajd je sa 29 pesama dospevao na prvo mesto top lista, a još oko 20 bilo je u prvih 10. Njegova muzika i uspesi otvarali su vrata i drugim tamnoputim izvođačima u svetu kantri muzike.

Čarli Prajd 2016. u Nešvilu Foto: REUTERS/Harrison McClary/File Photo

„Nijedna obojena osoba nikada nije uspela da uradi ono što je on uspeo“, rekao je muzičar Darijus Raker u dokumentarcu o Prajdu snimljenom prošle godine.

Prajd je 2017. nagrađen Gremijem za životno delo, a u novembru ove godine u Nešvilu je dobio nagradu za životno delo Udruženja kantri muzičara, koju mu je uručio takođe tamnoputi kantri muzičar Džimi Alen.

Čarli Prajd Foto: REUTERS/Mike Blake/File Photo

Bio je to poslednji javni nastup Čarlija Prajda. Za sobom je ostavio suprugu Ebi Rozen Koran Prajd, ćerku Anđelu i sinove Karltona i Čarlsa.

„Nismo još slepi za boje, ali smo probili nekoliko puteljaka usput i volim da mislim da sam nekako i ja doprineo tom procesu“, rekao je svojevremeno Prajd.

https://www.youtube.com/watch?v=yE-Fu56y3xg&ab_channel=CharleyPride-Topic

Čuvena kantri pevačica Doli Parton oprostila se na društvenim mrežama o čuvenog muzičara rečima da joj je „srce slomljeno jer je jedan od mojin najdražih i najstarijih prijatelja, Čarli Prajd, preminuo“.

„Još gore je kada se zna da je preminuo od posledica kovida. Kakav užasan, užasan virus. Čarli, uvek ćemo te voleti“, poručila je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar