Trini Lopez
Trini Lopez Foto: Dane Andrew / Zuma Press / Profimedia

Američki muzičar i glumac Trini Lopez, najpoznatiji po hitu „If I Had A Hammer“ i ulozi u filmu „Dvanaest žigosanih“, preminuo je u 84. godini od posledica koronavirusa, preneli su svetski mediji.

Muzička zvezda iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka Trini Lopez, rođen je u Dalasu 1937. u porodici meksičkog porekla. Njegov otac takođe se bavio muzikom i glumom, a mlađi Lopez svoj prvi bend okupio je sa 15 godina. Istorija popularne kulture beleži i da nije prošao na audiciji za člana prateće grupe pionira rokenrola Badija Holija, nakon čega se preselio u Los Anđeles gde ga je u jednom klubu čuo Frenk Sinatra i „uzeo ga pod svoje“.

Lopez je svoj debi album snimio 1963. godine, na kom su bile folk, rokenrol i tradicionalne meksičke pesme. Njegova obrada folk pesme „If I Had A Hammer“ donela mu je „Zlatnu ploču“ i odvela ga je u vrhove top lista u 36 zemalja (treće u Americi i četvrto u Velikoj Britaniji), a usledili su i hitovi „Lemmon Tree“, „I‘m Comming Home, Cindy“ i „Sally Was a Good Old Girl“. Tokom te decenije snimao i po pet singlova godišnje, a poslednju ploču snimio je 1978. godine.

Na velikom ekranu debitovao je 1965. godine u kameo ulozi u komediji „Marriage on the Rocks“ sa Frenkom Sinatrom i Deborom Ker u glavnim ulogama, a najpoznatiji je kao Pedro Himenez iz čuvenog filma „Dvanaest žigosanih“ Roberta Oldriča iz 1967. godine. U filmovima i TV serijama pojavljivao se povremeno sve do pre četiri godine.

Proizvođač „gibson“ gitara napravio je i dva modela sa njegovim imenom, standardni i luksuzni, i ti instrumenti danas su vredni kolekcionarski primerci.

Trini Lopez nije se ženio i nema dece.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare