Foto: Promo/Pozorište Teatrijum

Nakon velike posećenosti u julu, Pozorište Teatrijum nastavlja sa radom i tokom avgusta. Jul su obeležile veoma uspešne premijere predstava "Tesla - Svetlopis u vremenu" i "Banović Strahinja", rađene u koprodukciji Pozorišta Teatrijum i CEBEF-a, kao i mnogo drugih interesantnih predstava i monodrama.

Oni koji nisu uspeli da dođu u julu, biće u prilici da pogledaju neke od ovih predstava i u avgustu: „Banović Strahinja“, „Bez pogovora“, „Zlostavljanje“, „Don Žuan“, „Nas dve“, a krajem avgusta i „Tesla – Svetlopis u vremenu“.

Mnoge predstave će u avgustu prvi put gostovati na pozornici na otvorenom Pozorišta Teatrijum. I ovog meseca će najmlađi sugrađani uživati u dečjim predstavama svakog vikenda od 11 časova, a ulaz je besplatan za sve, zahvaljujući Fondaciji „Alek Kavčić“. Teatrijum je pripremio bogat repertoar za avgust: Vesna Stanković izvešće svoju monodramu „Milunka Savić“, a Tihomir Stanić će 31. avgusta zatvoriti letnju scenu svojom monodramom „Na Drini Ćuprija“.

Prvog dana u mesecu na repertoaru je „Banović Strahinja“ Borislava Mihajlovića – Mihiza u režiji Bojana Lazića u kojem igraju Fedor Đorović, Vladan Gajović, Gala Šalipur, Beta Đorevska i Nikola Živanović. Priča o Banović Strahinji, koja počinje u predvečerje boja na Kosovu, svima je dobro poznata. To je priča u kojoj Banović Strahinja prkosi tradicionalnim, patrijarhalnim vrednostima i surovosti tog doba i umesto moći i sile on hrabro bira plemenitost. Mnogo toga možemo da naučimo od ovog junaka, koji se, uprkos svemu, bori za ono što voli i u šta veruje.

Sledećeg dana igra se komad „Balon“ Mate Matišića u režiji Monike Romić, a uloge tumače Siniša Ubović, Monika Romić, Miljan Prljeta i Vasilija Kozić. Igrom slučaja, glumac Filip se zatekne u stanu kod nove, depresivne, komšinice i ne bi li je nasmejao, on počne da igra predstavu samo za nju. Iz njegovog glumačkog kofera kreću da izlaze neverovatni likovi i da se dešava još neverovatnija, beskrajno duhovita priča. I to se i desi, žena se nasmeje. I to ne jednom. Ali iz ruku ne ispušta žuti balon…

Foto: Promo/Pozorište Teatrijum

Milan Caci Mihailović 3. avgusta će predstaviti „Cacijev uspomenar“. On donosi anegdote sa predstava, proba, pozorišnog bifea, koje je tokom godina zapisivao na kutijama od šibica, džepnim kalendarima, salvetama, na ličnoj karti… U svojim zapisima pominje celu jednu generaciju: Miru Trailović, Zorana Radmilovića, Ljubu Moljca, Taška Načića i mnoge druge. Predstava sadrži omaže dramskim velikanima kojih više nema, kao što su Cica Perović, Milutin Butković, Bata Stojković, Muci Draškić, Marina Kolubajeva i drugi.

Foto: Promo/Pozorište Teatrijum

Četvrtak 4. avgust je rezervisan za Harolda Pintera i komad „Bez pogovora“ u režiji Janka Cekića, i igraju Nikola Ivačkov i Janko Cekić.

Drama „Bez pogovora“ je jedan od omaža čuvenom Beketovom Godou – radnja se dešava u Birmingemu u Engleskoj i prati dvojicu profesionalnih ubica na njihovom možda poslednjem zadatku. U podrumu jednog restorana počinju da postavljaju pitanja o prirodi svoje profesije. Sumnja jednog čoveka u drugog utkana je u komad od samog početka, ali sa obiljem duhovitih momenata koje nam nameću genijalni dijalozi Pintera. Zašto je ovo pitanje danas važno? Važno je jer mi danas živimo u sistemu u kom radimo kako nam se kaže i po pravilima koje nam nameće neki autoritet – ne preispitujemo se. Živimo bez pogovora.

Foto: Promo/Pozorište Teatrijum

Dušan Ašković režirao je komad „Bajka o pozorištu“ Vladimira Đurđevića koji će biti odigran 5. avgusta. U njemu glavne uloge igraju Vladimir Tadić, Voja Raonić, Dragana Janković, Milan Marković, Mirjana Simić, Jovana Tadić i Jovan Simeunović.

Iako to njeno ime ne kaže, „Bajka o pozorištu“ je komedija, koja se bavi položajem kulture u nama i oko nas, kao i time kako politički sloj društva posmatra umetnost i njen značaj, te kroz kritiku društva donosi gorak ukus stvarnosti. Šta je za nas pozorište, koliko vredi i na koji način može da opstane u vremenu bespoštedne jurnjave za što većim televizijskim i stranačakim rejtinzima i predizbornih kalkulacija – ta pitanja na jedan satiričan i prijemčiv način postavlja ova predstava.

Foto: Promo/Pozorište Teatrijum

Vikend 6. i 7. avgusta obeležiće komadi „Osam žena“ i „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“. „Osam žena“ Robera Toma režirao je Igor Đorđević, a igraju Ana Pogorelić, Marija Damjanov, Matea Trifunović, Nataša Miovčić, Neda Vuković, Sara Čizmović, Tamara Mladenović i Tijana Gal.

Predstava je po žanru komedija, u kojoj ravnopravno učestvuju 8 devojaka koja su za božićno veče zatvorene u vikendici. Tog dana u kući se dešava ubistvo, jedini muški član i glava porodice, Marsel, je pronađen ubijen u svojoj sobi. Žene shvataju da je samo jedna od njih može da bude ubica…

Foto: Promo/Pozorište Teatrijum

Milica Kralj režirala je ali je i mentorka u komadu Iva Brešana u kojem igraju Andrej Jemcov, Đorđe Mišina, Jovan Petrović, Luka Markišić, Neda Vuković, Nikola Petrović, Tamara Mladenović i Teodor Vinčić.

Foto: Promo/Pozorište Teatrijum

Diplomska predstava studenata glume u klasi Igora Đorđevića i Milice Kralj – dramski biser Ive Brešana iz vizure jedne nove generacije mladih umetnika. U seosku zabit stiže partijski zadatak koji nalaže da se radni narod mora početi kulturno prosvećivati. A partijski zadatak je jači od svakog pisanog zakona, važniji od pravde i ubedljiviji od istine. Kroz niz komičnih situacija, ovaj komad postavlja pitanje tragike pojedinca u društvu koje ne trpi istinu onog pojedinca koji je spreman za pobunu i postavlja pitanje ima li pobuna pojedinca ikakvog smisla i ima li ikakve vajde od istine.

Bonus video: „Naš sin“, predstava u stanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar