Foto: Dalibor Danilović

Izložba "Identiteti", peta po redu postavka u okviru projekta "Kolekcionar kao kustos i selektor", otvorena je u četiri izlagačka prostora galerije Arte i trajaće do 19. novembra, saopšteno je iz ove galerije.

Izložba „Identiteti“ donosi radove umetnika mlađih generacija, čija su dela nastala tokom poslednjih šest decenija, a odlikuju se specifičnim individualnim izrazom i identitetom.

Među izloženim su radovi koje potpisuju: Marina Abramović, Aleksandar Cvetković, Čeda Vasić, Mrđan Bajić, Radoš Antonijević, Uroš Đurić, Džoni Racković, Nebojša Bežanić, Saša Pančić, Ivona Pleskonja, Žolt Kovač, Petar Mirković, Mihael Milunović, Marina Marković, Petar Mošić, Lidija Delić, Vuk Vučković, Kristina Pirković

Dakle, predstavljene su generacije umetnika, koje su rođene posle Drugog svetskog rata, a podeljeni su u dve grupacije. Prelomna dekada koja ih razdvaja su burne devedesete godine. Za starije umetnike ta decenija predstavljala je tranzicioni period, dok je za mlađe društveni milje u kome su se, kakv god bio, razvijali. 

Vuk Vučković Foto: Dalibor Danilović

– Izložba „Identiteti“ okupila je veliki broj umetnika koji su trenutno aktivni na umetničkoj sceni. Proces stvaranja sopstvenog identiteta za ove, publici već poznate autore, još uvek traje, a na njega veliki uticaj imaju manifestacije poput Oktobarskog salona u Beogradu i Venecijanskog bijenala likovnih umetnosti. Izložba je otvorena uoči jednog takvog događaja, „Art Market“-a u Budimpešti na kome će se predstaviti neki od autora čiji su radovi trenutno izloženi u Arte galeriji. Ovom izložbom želimo da najavimo uključivanje savremenih umetničkih tokova u naše programe – reči su Jane Milosavljević, kustoskinje ove galerije.

Vladimir Lalić Foto: Dalibor Danilović

Radovi koji su izloženi čuvaju se u privatnim umetničkim kolekcijama.

Glavni cilj projekta „Kolekcionar kao kustos i selektor“, čiji je izložba deo, jeste da premosti jaz između privatnih i javnih zbirki, i publici omogući pristup radovima koji se, iako u privatnom vlasništvu, lako mogu naći u muzejskim kolekcijama. 

Foto: Dalibor Danilović

Otvaranju izložbe u izlagačkim prostorima galerije Arte prisustvovao je veliki broj umetnika, i ličnosti iz našeg javnog i kulturnog života. 

Bonus video: Otvaranje izložbe Mrđana Bajića u MSUB

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar