Arthur Hughes Foto:James Gourley / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sada je zima našeg nezadovoljstva, reči su koje u jednom od prvih dramskih komada koje je potpisao Vilijam Šekspir izgovara njegov junak Ričard Treći.

Iako napisan oko 1593. godine, „Ričard Treći“ je i danas jedna od najpoznatijih tragedija iz Šekspirovog pera. A engleski bard ovaj komad smešta u period nakon dugogodišnjeg građanskog rata između kraljevskih dinastija Jork i Lankaster. Usledio je onda u Engleskoj period mira pod vladavinom kralja Edvarda Četvrtog Jorka. Međutim, tu kreće zaplet. Jer, Edvardov mlađi brat Ričard, željan moći, počinje da kuje planove kako da se domogne prestola.

I tako Šekspir počinje da crta jednog od najpoznatijih negativaca u istoriji dramske literature. Zloban, željan moći i fizički deformisan, Ričard koristi inteligenciju i manipulatorske veštine da bi se domogao prestola. Ne preza ni od zločina kako bi uklonio svakog ko mu se nađe na putu.

I Ričarda Trećeg su igrali velikani glumišta, od Entonija Šera i Roberta Lindzaja, do Ijana Ričardsona i Kristofera Plamera, ali jedna od najprivlačnijih teatarskih uloga za svakog umetnika sada je pripala glumcu s invaliditetom. Po prvi put u istoriji jedne od najuglednijih teatarskih kompanija u Velikoj Britaniji, Kraljevske Šekspir kompanije (Royal Shakespeare Company), osnovane u aprilu 1879. godine u Stratfordu, koja broji više od hiljadu zaposlenih i godišnje postavlja dvadesetak produkcija, Artur Hjuz, 33-godišnji dramski umetnik „uskočiće u kožu“ Ričarda Trećeg.

I dok Hjuz nije prvi glumac s invaliditetom u istoriji engleskog teatra koji tumači Ričarda Trećeg, s obzirom da su ga igrali Met Frejzer u Halu 2017, odnosno Danijel Monks dve godine kasnije u Donmaru, ovo jeste prvi put da se to dešava u prestižnoj pozorišnoj trupi Kraljevskoj Šekspirovoj kompaniji:

– Neophodno je da imamo još Ričarda s invaliditetom. Ovo je veliki gest Kraljevske Šekspir kompanije, to što invaliditet i to kako treba da bude predstavljen u javnosti bude shvaćen ozbiljno. Ričard je jedan od najpoznatijih dramskih likova s invaliditetom u istoriji engleske drame. Oduvek sam želeo da ga igram, a mislim da i većina glumaca s invaliditetom smatra da je tumačenje Ričarda njihovo „pravo po rođenju“. Svaki put kada jedan dramski umetnik s invaliditetom igra Ričarda to je značajan korak – naveo je Artur Hjuz za britanski javni servis BBC.

Arthur Hughes Foto:Ian West / PA Images / Profimedia

Glumac, rođen 1992.godine, pati od radijalne displazije, poremećaje rasta i razvoja hrskavice ili kosti nepoznate patogeneze, a dok još traju probe komada, čija je premijera zakazana za 23. jun u Londonu jedva čeka da izađe na scenu. Skromno priznaje da je uloga u Šekspirovoj tragediji, u čuvenoj pozorišnoj kompaniji koja nosi ime engleskog barda, najizazovnija u dosadašnjoj karijeri.

Od kada je diplomirao glumu imao je, kako priznaje, sreće da njegov rad nailazi na pozitivne kritike. Igrao je, primera radi, u teatarskim postavkama „Leta iznad kukavičijeg gnezda“, „Raspeća“, „Svetog Jovana“, dok se na televiziji pojavio u nagrađivanoj drami na kanalu Čenel 4 „Help“ i u Netfliksovoj produkciji „The Innocents“.

Ali, glumac, rođen u Bakingemširu, s početka se plašio kako će ga, tako „oštećenog“, prihvatiti publika. Bio je svestan, dok je studirao glumu u Velsu, da nema toliko glumaca s invaliditetom na koje bi mogao da se ugleda, kao uzore.

Tek kada sam diplomirao gledao sam Rut Madelej u seriji „One’s Years and Years“. I eto, video sam glumicu s invaliditetom koja je deo priče. Mislim da je dobro da i glumci s invaliditetom igraju ličnosti koji imaju neki nedostatak, ali zašto, u krajnjoj liniji, ne bismo jednoga dana imali glumca s invaliditetom koji tumači Magbeta – pita se Hjuz, dodajući kako nisu samo crni igrali Šekspirovog Otela.

– Ja, koji sam brutalno obeležen, deformisan, nedovršen, napravljen pre vremena – reči su koje izgovara Ričard Treći u Šekspirovom komadu.

Uz Hjuza, u komadu, koji postavlja čuvena kompanija, igra još jedan glumac s invaliditetom – Metju Daket, koji tumači Vilijema Kejtsbija, jednog od Ričardovih odanih sledbenika:

U prostoriji imamo dve osobe s invaliditetom. Neophodno je da otvoreno pričamo o ovome i neophodno je da se čuju naši glasovi… Ne dešava se to baš tako često, ali ljudi me osuđuju, ili blenu u mene, ili potcenjuju, ili pak stavljaju u neku fioku. U nekim ljudima je usađen stav da postoji u društvu neka hijerarhija i da ako imaš neki invaliditet, ti si na dnu te hijerarhije. A kroz sve to prolazi i sam Ričard – istakao je za BBC Hjuz.

Ovo „oštećeno“ telo na sceni igra Ričarda. I, odmah u trenu, posao je, kako objašnjava dramski umetnik, urađen:

– Jer, ja vrlo dobro znam šta znači biti u telu kojem nešto fali. Ali, znate Ričard sve svoje nedostatke pretvara u svoju korist. Kroz komad susreće se sa lažima, ogovaranjima, i donosi odluku da ukoliko društvo neće da ga prihvati kao takvog, onda će da živi po sopstvenim pravilima. Ali, možda je glavni lik u Šekspirovom komadu osoba s invaliditetom, no mislim da je važnije u ovoj drami to što govori o usponu jednog tiranina, nekoga ko žarko želi moć ali nije za to rođen. Zato je ova priča veoma aktuelna, jer je o svim onim liderima koje je moć toliko opila da će sve uraditi kako bi je zadržali. I to je ono što je bezvremeno u Šekspirovom komadu – zaključak je Artura Hjuza.

Bardov „Ričard Treći“ izvodiće Kraljevska Šekspir kompanija od 23. juna do 8. oktobra, u Londonu i Stratfordu.

Bonus video: Premijera predstave Zaljubljeni Šekspir

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar