Vilijam Šekspir
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Jedna od najskupljih i najraritetnijih knjiga na svetu, zbirka Šekspirovih dramskih komada, krenula je na turneju...

Šekspirova zbirka „First Folio“ započela je „putovanje“ u okviru ovogodišnjeg Birmingem festivala.

Knjiga „First Folio“, objavljena 1623, sedam godina nakon piščeve smrti, bila je prva zbirka drama Vilijema Šekspira.

Kopija, koja je u vlasništvu Birmingemske biblioteke, do kraja ove i naredne godine moći će da se vidi na različitim lokacijama.

– Ovo je prvi put da se publici nudi nešto ovakvo. Knjiga će moći da se vidi po bibliotekama, lokalnim zajednicama i muzejima – reči su organizatorke „turneje“ Loren Džensen-Parks.

Foto: EPA/Justin Lane

Ova retka i dragocena knjiga samo je jedna od 235 kopija ovog dela koje danas postoje na svetu. Od tih 235 samo su nekoliko celovite verzije rukoveti, za koje se pretpostavlja da se nalaze u privatnim arhivama.

Turneja najskuplje knjige počela je juče u biblioteci Saton Koldfild, pod jakim obezbeđenjem. Publika je unapred bila u obavezi da rezerviše „razgledanje“ Šekspirove zbirke, a bila je smeštena u stakleni boks sa zaštitnim UV filterima, preneo je BBC.

Zbirka „First Folio“, poznatija kao „Komedije, istorije i tragedije“, objedinila je 36 dramskih dela pisca, od kojih 18 do tad neobjavljenih koje svet nikada ne bi bez ove kolekcije video.

A upravo zahvaljujući njoj svet je saznao za „Magbeta“, „Bogojavljensku noć“ ili „Buru“.

Foto: EPA/HUGO PHILPOTT

Kopija prve zbirke dela Vilijama Šekspira „First Folio“ prodata je polovinom oktobra 2020. na aukciji u njujorškom „Kristiju“ za gotovo 10 miliona dolara, postavši tako najskuplje literarno delo ikad. Knjigu, koju je na licitaciju stavio kalifornijski Mils koledž u čijoj je arhivi bila od šezdesetih godina 20. veka, kupio je tada neimenovani kolekcionar za 9,98 miliona dolara (8,44 miliona evra), čime se ovo delo ponovo našlo u društvu najskupljih dela u istoriji.

Šekspir je tako tada „srušio“ sopstveni rekord. Naime, ista knjiga, još od 2001. godine, kada ju je na aukciji kupio Pol Alen, koosnivač Majkrosofta, za 6,2 miliona dolara, drži rekord najskupljeg literarnog dela u istoriji.

Bonus video: Zašto je važno čitati

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar