Branko Rosić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Novinar i pisac Branko Rosić, deseti je dobitnik nagrade Fondacije Tanja Petrović za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima.

Branko Rosić, zamenik glavnog i odgovornog urednika Nedeljnika, nesvakidašnjom energijom, više od četiri decenije osvaja prostore kulture: najpre kao muzičar, zatim kao novinar koji objavljuje tekstove iz kulture u brojnim časopisima, istakao je Upravni odbor Fondacije Tanja Petrović u obrazloženju.

Tokom karijere uradio je veliki broj intervjua – od Lepe Lukić do Joko Ono, od Morisija do Ju Nesbea, Milene Marković, Irvina Volša i Frederika Begbdea. Objavio je tri romana: „A tako je dobro počelo“, „Za sutra najavljuju konačno razvedravanje“ i „Dolazak matadora“. Кraljica Elizabeta Druga odlikovala ga je Medaljom Britanske imperije za izuzetan doprinos u promovisanju i unapređenju kulturnih veza između Velike Britanije i Srbije.

Dosadašnji laureati Fondacije Tanja Petrović su Milan Vlajčić, Žikica Simić, Bojana Andrić, Petar Peca Popović, Teofil Pančić, Ivan Medenica, Seecult portal za kulturu, Goranka Matić i Boris Miljković.

Foto: Nebojša Babić

Fondacija je osnovana u znak sećanja na prerano preminulu Tanju Petrović koja je kao novinar, urednik i autor u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu, svoj profesionalni život posvetila ovoj oblasti i njenom medijskom promovisanju. Inicirali su je i osnovali Antonela Riha, Borut Vild, Vojka Pajkić, Katarina Španić Ostojić, Olivera Milošević, Srdan Golubović i Tamara Pupovac, u želji da se istaknu i podrže ličnosti koje su izuzetnim zalaganjem doprinele afirmisanju kulture i umetnosti u medijima.

Nagrada će biti uručena u utorak, 28. februara, na dan rođenja Tanje Petrović, u Jugoslovenskoj kinoteci.

Bonus video: „Snaga uma“ – gost Branko Rosić