Petar Božović i Mira Furlan u "Lepoti poroka" Foto: Promo/Jugoslovenska kinoteka

Kako sam otvorio oči, ugledao sam Mirinu sliku na televizoru i odmah sam znao da se javio neki crni glas, ovim rečima glumac Petar Božović opisuje ovo jutro koje je donelo vest o smrti Mire Furlan u 66. godini.

– Tako sam se potresao, nisam mogao da dođem sebi – priznaje nam Pera Božović za Nova.rs, i uz uzdah dodaje:

– Mira je bila jedna, da tako kažem polu-tragična osoba. Ona je tu neku svoju tragičnu liniju nosila i u svim likovima koje je igrala, mešajući tu tragičnu liniju sa svojom lepotom. I ostavila je tako jedan upečatljiv trag u našoj kinematografiji – reči su Božovića, koji je sa Furlanovom „delio“ ekran u nekoliko jugoslovenskih filmskih i TV ostvarenja, od serije „Vuk Karadžić“, do filma „Braća po materi“.

No i danas se pamte njihove nezaboravne role Jaglike, odnosno Žorža u filmu Živka Nikolića „Lepota poroka“ iz 1986. godine za koju je glumica dobila Zlatnu arenu na Filmskom festivalu u Puli.

– Odjedanput se čovek oseti još starijim. No, izgleda da nisu godine u pitanju, nego gubitak onih prijatelja i dragih osoba. A Mira Furlan je sigurno jedna od njih – ističe Petar Božović i na kraju nam kaže:

– U mom srcu Mira Furlan će zauvek ostati u divnom sećanju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare