Foto: Arhiva

Znao sam da je Mira u teškom stanju od tog virusa zapadnog Nila, ali svejedno me je vest o njenoj smrti jako uznemirila. Izgubili smo jednog tako značajnog umetnika, kaže za Nova.rs glumac Vojislav Brajović.

Reagujući na odlazak Mire Furlan, koja je preminula prekjuče u 66. godini, Voja Brajović podseća da je ona bila „jugoslovenska glumica“:

– Mira je bila ogroman umetnik, koji je bio inspiracija drugima. Jedna tako ranjiva osoba, a tako široke duše i ogromnog dara – priča Brajović.

Ističe da je imao sreću da nekoliko puta radi sa Mirom Furlan, ali posebno naglašava predstavu „Pozorišne iluzije“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, koju je režirao Slobodan Unkovski.

– Predstava se premijerno odigravala baš za vreme martovskih demonstracija 1991. godine u Beogradu. Nikada neću zaboraviti njeno veliko uzbuđenje zbog svega što se dešavalo. Stalno je menjala mesto svoga boravka iz prostog razloga što se nije slagala sa sredinom u kojoj je živela i koja je nije razumela. Bila je veliki „zajedničar“ – tako ja nazivam ne jugonostalgičare, već one koji su se osećali Jugoslovenima. Onih koji nisu pravili razliku u nacionalnom, verskom i bilo kom drugom obliku među ljudima. Mira je preživljavala takva neslaganja i nerazumevanja da je iz jednog grada, u kome je ponikla otišla u drugi, iz Zagreba u Beograd – podseća Brajović.

A Beograd ju je, kako priča naš sagovornik, divno primio. Ali, nije mogla da podnese ni ovde „nalet nedemokratskog totalitarizma i nacionalizma“ i svega onoga što je kasnije, dodaje Brajović, i uništilo ovu sredinu:

– Na kraju je otišla u Ameriku… Mislim da koliko god mi patimo što je jedna tako dragocena osoba otišla, tako je i Mira patila što je izgubila epicentar svoga života, smisla življenja. A to je za nju bila Jugoslavija – misli glumac.

Da ove nije bilo takvih ružnih okolnosti i da se „zapatila“ u Beogradu, Furlanova bi nosila veliki deo repertoara naših pozorišnih kuća, smatra naš sagovornik, uz opasku da njeno biće jednostavno „nije moglo da se pomiri“ sa onim što se u tom trenutku dešavalo u Beogradu, Srbiji…

– Kao umetnik i glumica ostala je zapamćena velikim rolama u pozorišnim predstavama, a da je ostala ovde mogla je još toliko toga da pruži. Jer, ona je bila toliko velika glumica, inspirativna, toliko je bila dobar partner. Znate, kada neko ima tako veliki dar, kakav je imala Mira, onda ga daruje i drugima – kazuje Voja Brajović, prisećajući se još da je poslednji put sa Mirom Furlan zajedno igrao u filmu Gorana Markovića „Turneja“ 2008. godine.

Naš sagovornik na kraju ukazuje da kada god ode neko ko vam je bio drag, postoji mogućnost dvostrukog gubitka:

– Izgubili ste nekog ko vam je bio drag, i nekoga kome ste vi bili dragi. To me već toliko puta pogađa u poslednjoj deceniji da zaista teško to podnosim. Mnogo je gubitaka…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar