Dejvid Bouvi, Foto: INFevents.com / INSTAR Images / Profimedia

Portret koji je muzičar Dejvid Bouvi naslikao 1997. godine, prodat svojevremeno za samo tri i po evra, na nedavnoj aukciji prešao je u ruke kolekcionara po ceni od 73.400 evra.

Kanadska aukcijska kuća „Kauli Abot“ stavila je sredinom juna na aukciju portret koji je slavni muzičar naslikao kao deo serije od 47 radova u periodu između 1995. i 1997. godine. Bouvi se potpisao i stavio je datum na poleđinu slike dimenzija 25 sa 20 centimetara, nazvao ju je „Glava XLVI“ (DHead XLVI) i opisao kao „kolaž rađen akrilikom i kompjuterom na platnu“.

Trgovac umetninama Rob Kauli i čelnik aukcijske kuće kaže da je neimenovani prodavac došao do slike prošle godine u jednom donatorskom centru u Ontariju. Njen vlasnik očigledno nije znao čija je slika, pošto je Kauli izjavio da ju je novi vlasnik dobio za samo pet kanadskih dolara (oko tri i po evra).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cowley Abbott (@cowleyabbott)

Taj kupac, koji nije kolekcionar, u novembru prošle godine kontaktirao sa aukcijskom kućom i tada je počeo proces potvrde. Da je u pitanju Bouvijev rad potvrdio je i specijalista za njegova dela Endi Piters.

„Čim sam je ugledao, odmah sam znao da je to njegova slika. Nije mi bilo potrebno ni da vidim potpis sa zadnje strane, ali je očigledno taj potpis zapečatio ceo posao“, ispričao je on za CNN, dodajući da se seća da je ona bila prodavana početkom milenijuma na Bouvijevom sajtu.

Portret pripada seriji Bouvijevih radova u okviru kojih je slikao „prijatelje, porodicu i druge muzičare“, kao i autoportrete. Kome je uradio portret nije znao da kaže.

„Kao i mnogi muzičari, Bouvi je kao mladić išao u umetničku školu i voleo je umetnost celog svog života. Ujedno je bio i strastveni kolekcionar i slikar, pod velikim uticajem trendova u modernizmu 20. veka; na njegovim slikama su uticaji nemačkih ekspresionista, Frensisa Bekona i Londonske slikarske škole“, naveli su u „Kouli Abotu“ pred aukciju.

Očekivalo se da portret na aukciji premaši 8.000 evra, ali se ispostavilo da je konačna cena višestruko premašila očekivanu. Ko je novi vlasnik nije saopšteno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar