Foto: N1, Dragan Ristovski / Alamy / Alamy / Profimedia, Davor Puklavec/PIXSELL, Nel Pavletic/PIXSELL

Muzika u doba korone ne sme da stane, kaže kantautorka Ana Ćurčin, smeštena u 14-dnevni karantin nakon povratka sa puta. Njen stav potpisuje većina domaćih muzičara, među kojima se neki od njih spremaju da svoje svirke presele na internet, bilo da ih uživo prenose, bilo da na društvene mreže stavljaju svoje "kućne snimke" na kojima sviraju.

Koncerti, festivali, pa i cele turneje, sve to otkazano je kao posledica širenja koronavirusa. Mnogi muzičari širom sveta počeli su zato da pesme stavljaju na internet, sa namerom da i tako ostanu u kontaktu sa publikom, da zajedno prebrode izolaciju.

Da je sve bilo kako je planirano, Električni orgazam već bi bio na velikoj regionalnoj turneji, bend bi svirkama pred publikom obeležavao 40 godina rada, večeras bi imali veliki koncert u beogradskoj Kombank dvorani… A turneja im je otkazana već prvog dana.

– Već prvog dana, u Kruševcu, smo imali dva rasprodata koncerta, ali smo morali da ih otkažemo, a onda i sve ostale. Objavili smo i nove datume koncerata, ali je teško reći sad u ovoj situaciji kako će se sve to odvijati – priča Srđan Gojković Gile, frontmen Električnog orgazma.

Električni orgazam Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

 

Slično su prošli i mnogi bendovi širom sveta. Čak su i „neuništivi“ Rolingstonsi morali da otkažu najavljenu turneju. Pop i rok muzičari, u skladu sa vremenom i značajem društvenih mreža u svakodnevnoj komunikaciji, rešili su zato da svoje pesme stavljaju na mreže. Prvo se pročulo da je tako nešto uradila pevačica Đana Nanini. Ona je reagovala na to što je praktično cela Italija u izolaciji.

– Našli smo se u sasvim novoj situaciji i okej je raditi tako nešto, posebno ako to pomaže ljudima koji vole muziku da lakše izdrže izolaciju. Mi za sada tako nešto nismo planirali, ali ništa nije nemoguće – kaže Gile.

Kantautorka Ana Ćurčin, trenutno u karantinu, kaže da ona i njen bend „The Changes“ nameravaju da 20. marta na društvene mreže puste živi snimak jedne od svojih pesama.

– Gitara mi je ostala u studiju, klavir kod kuće nemam, ali ću morati nekako da se reorganizujem čim mi prođe 14-dnevni period karantina od povratka sa puta. Mislim da je za muzičare više nego prirodno da nastave da sviraju i pevaju, iako nema koncerata i okupljanja – kaže Ana.

Ana and The Changes će, kaže ona, sutra pustiti živu verziju jedne svoje pesme, ne otkrivajući za sada koju.

– Napravili smo na socijalnim mrežama malu anketu koju bi pesmu naša publika volela da čuje u lajv izvođenju, tako da na neki način otvaramo našu „live arhivu“. Mislim da je divno što muzičari otvaraju vrata svojih kućnih studija i što su raspoloženi da pričaju, sviraju i preko snimaka dele svoju muziku, ali i iskustva u izolaciji – objašnjava Ana.

To je, sudeći po onome što kaže, tek početak.

Ana Ćurčin Foto: N1

– Padaju mi razne ideje napamet, u kontaktu sam sa kolegama, smišljamo način da nešto uradimo zajedno, i ovako izolovani jedni od drugih – navodi Ana Ćurčin i poručuje: „Čuvajte se, budite odgovorni i hajde da pomažemo jedni drugima, ali i učinimo ovaj period što podnošljivijim“.

Vasila Hadžimanova zatičemo (telefonom) u studiju. Napravili su takav raspored da članovi benda ulaze u studio i rade „jedan po jedan“. Hadžimanovu su otkazani pojedini unapred zakazani koncerti, ali on ne gubi vreme. Dok se njegova ćerka Marta kod kuće priprema za prijemni za muzičku akademiju, on u studiju vežba i komponuje. Jednu od tema postavio je baš preksinoć i na svoj nalog na Instagramu.

– Nadajmo se da sve to neće biti toliko strašno i ovde kod nas kao što je u Italiji i još nekim zemljama – kaže Vasil.

On i njegova ćerka Marta su pre nekoliko godina okačili na Jutjub kućni snimak svog „duela na plastičnim čašama“, uz koji pevaju.

U međuvremenu je to, s obzirom na okolnosti, sada postala i neka vrsta trenda.

– Razumljivo je to, živimo od toga, da putujemo, sviramo svoje pesme i delimo ih sa publikom. Od nečeg moraš da živiš. Čujem da neki muzičari razmišljaju o tome da počnu da naplaćuju striminge, da tako pokušaju da prežive. Ja, srećom, nisam u toj situaciji da to moram da radim, ali činjenica je da je to, osim što je to čoveku potrebno sa te strane da se mentalno nosi sa tim, i jedan od načina da od toga zaradi za život – kaže Vasil.

Rambo Amadeus trenutno još ne svira onlajn sa bendom, iako je u razgovoru za list “Danas” najavio da su razmišljali o toj mogućnosti, ali je veoma aktivan na društvenim mrežama. Pre svega ponavlja savete o preventivnim merama i poziva fanove da ostanu “hladne glave”.

Uzgred se, kako kaže, zapitao i zašto je i kojim povodom napravio pesmu „Izađite molim (Variola vera)“, deleći video sa njom, a dan kasnije i humoristički serijal „Total kontakt“ koji je sa radio sa Darkom Vlaovićem još 2003, uz poruku da je potrebno održati optimizam u svakoj krizi.

I kantautorka Katarina Pejak je već do sada povremeno na društvene mreže stavljala kućne snimke za klavirom, bilo da su to obrade bluz legendi ili njene autorske pesme. Kaže da joj je padalo napamet da to radi i sada.
– Sigurno ću kačiti svoje snimke na društvene mreže, ovih dana se bacam u akciju – kaže Katarina Pejak.

Kao “prelazno” rešenje, dok svirki nema, pojedini muzičari misle da bi i donacije preko “Pay Pala” i sličnih platformi za njihov rad bile od koristi. Katarina se slaže sa tim.

– U mom virtuelnom prostoru ima mnogo muzičara čija publika nije u Srbiji, nego u razvijenijim zemljama, gde je egzistencija stabilnija. Mislim tu, pre svega, na druge profesije. Muzičarima je svuda isto – zaključuje ona.

Katarina Pejak Foto: N1

Da li će “koncerti na netu” postati praksa zavisi od toga koliko će pandemija da traje. A to u ovom trenutku niko ne može da kaže.

Gile dodaje da su u međuvremenu zakazali i nove datume za svirke Elektrinog orgazma, ali da je pitanje šta će i od toga biti.

– Svakako je to udarac za nas, od toga živimo, nemamo druge prihode, naročito sad u ovo vreme, posle zime, kada i inače ne radimo – zaključuje Gile.

Vasil Hadžimanov ukazuje na još jednu činjenicu.

Vasil Hadžimanov Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

– Nadamo se da će koncerti do leta da profunkcionišu, s obzirom na iskustva iz Kine, do jula, avgusta, ali je to teško reći. A opet, za tim sledi i ekonomska kriza. Ljudi će nesumnjivo biti željni toga da izađu na svirke, a da li će to biti moguće organizovati drugo je pitanje – razmišlja on.

Slično je i u regionu. Kantautorka Irena Žilić, primera radi, najavila je da će uživo prenositi svirku na svom profilu na Instagramu, a očekuju se i reakcije drugih muzičara.

A u međuvremeu su i organizatori Nišvil džez festivala najavili da će tokom trajanja vanrednog stanja na svom zvaničnom sajtu emitovati sve koncerte održane prethodnih godina, kao i intervjue sa najpoznatijim učesnicima festivala.