53. BEMUS - All Stars
Bojan Suđić Foto:Promo/BEMUS

Savet JU “Grad teatar” doneo je jednoglasnu odluku da se druga po redu nagrada ovog festivala za poseban doprinos dodeli dirigentu Bojanu Suđiću.

U obrazloženju odluke o dodeljivanju nagrade Suđiću, donete na sednici održanoj 29. avgusta, između ostalog, navodi se i sledeće:

„Saradnja Bojana Suđića sa festivalom ‘Grad teatar’ započeta je 2005, kada je maestro dirigovao orkestrom Kamerata Serbika, ali i u svojstvu selektora pozvao i neke od najpoznatijih svetskih umetnika da nastupe na festivalu. Zahvaljujući pažljivom i stručnom odabiru budvanska publika bila je u prilici da još jednom čuje neke od umetnika domaće muzičke scene, Katarinu Jovanović, Borisa Kraljevića i Romana Simovića, da upozna neke od najboljih izvođača sa internacionalnih muzičkih pozornica, flautiskinju Šefiku Kutluer iz Turske, pijanistkinju Natašu Paremski iz Sjedinjenih Američkih Država ili gitaristkinju Šuefej Jang iz Kine, da se upozna sa dolazećom zvezdom violinistom Nemanjom Radulovićem i da prisustvuje koncertu jednog od najinovativnijih perkusionističkih orkestara ‘Amadinda’ iz Mađarske.

Bojan Suđić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Suđić 2016. na jubilarni 30. festival ‘Grad teatar’ dolazi sa Horom RTS-a, koji u prostoru starohrišćanske bazilike u Starom gradu, novom scenskom prostoru festivala, izvodi dela domaće i svetske horske literature. Saradnja sa njim je nastavljena i pet godina kasnije. Spektakularni koncert Orkestra i hora RTS-a, kojim je dirigovao održan ispred zidina Starog grada izvođenjem standarda klasične muzike obeležio je ‘povratak u život’ nakon godine pandemije.

Dirigovao je i izvanrednim koncertom horske muzike hora ‘Virtuozi’, sastavljenog od najboljih glasova profesionalnih umetnika, u ambijentu amfiteatra manastira ‘Stanjevići’. Nastup sa Stefanom Milenkovićem, najpoznatijim violinistom ovih prostora, i orkestrom RTS-a na sceni između crkava, od strane publike i stručne javnosti, već je proglašen događajem prethodnog festivala…

Ujedno, festival se, zahvaljujući i doprinosu Bojana Suđića, profilisao i kao festival koji, pored najrelevantnijih pozorišnih delatnika, književnika i likovnih stvaralaca, okuplja i najznačajnija imena domaće i internacionalne muzičke scene, ali i u svom skoro četvorodecenijskom trajanju njeguje najviše forme muzičke kulture“.

Nagrada će biti uručena na svečanoj sednici povodom proslave Dana opštine Budva. Podsećamo da se jubilarna nagrada za poseban doprinos festivalu dodeljuje svakih pet godina na osnovu odluke Saveta, a da je prva dobitnica nagrade Bransilava Liješević, dugogodišnja direktorka festivala „Grad teatar“.

Bonus video: Izjava Nemanje Radulovića pred koncert na Kolarcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar