Radoslav Petković Foto:Goran Srdanov

Književnik Radoslav Petković ovogodišnji je laureat nagrade "Veljkova golubica", koja se tradicionalno dodeljuje za sveukupno pripovedačko stvaralaštvo.

Nagrada „Veljkova golubica“ će piscu Radoslavu Petkoviću biti uručena 4. novembra na svečanosti kojom će biti završeni 14. Veljkovi dani u Somboru. U obrazloženju nagrade velikom književniku žiri je naveo da mu se priznanje dodeljuje „za složen i višeznačan spoj istorije, sudbine i priče“.

Veoma pažljivo birajući teme i precizno komponujući knjige, Radoslav Petković je, sa znatnim udelom erudicije i esejističkog načina oblikovanja proznog opisa, izgradio uverljiv i prepoznatljiv pripovedni svet, stvaralački postupak i stil. U središtu tog sveta su se našli raznorodni sadržaji – od onih koji su okrenuti tematizovanju istorije, začudnih prostora i fantastičnih zbivanja, do onih koji napominju dramu savremenosti“, dodaje se u obrazloženju žirija, i ukazuje da je način na koji pisac oblikuje različite tematske podsticaje u velikoj meri prožet sumnjom u njihovu osnovanost, istinitost i saznajnu pouzdanost.

S druge strane, kako je ocenio žiri za nagradu „Veljkova golubica“, Petković je čvrsto vezan za samu priču, kao jezgro književne umetnosti i sudbinu pojedinca koja se u istorijskom metežu realizuje, uz zaključak:

Iz tog razloga se metafikcijsko predstavljanje prošlosti u njegovoj prozi učestalo javlja, dok se na događaje savremenosti gleda iz ironijom iskošene perspektive“.

Književna smotra Veljkovi dani, 14. po redu, u čast znamenitog srpskog književnika Veljka Petrovića, biće održani 3. i 4. novembra u Somborskoj biblioteci.

Veljkova golubica“ još jedna je u nizu nagrada koje je Radoslav Petković tokom plodne karijere dobio.

Radoslav Petković Foto: Laguna/Promo

U razgovorima za Nova.rs Radoslav Petković je često isticao kako je „svaki pisac zainteresovan za čitaoce“:

– To i dokazuje ne toliko svojim pisanjem; pisati se može iz raznih razloga, sa raznim motivima, to može biti, često jeste, čista psihoterapija, ali kada svoj tekst pošaljete izdavaču, vi pokazujete i dokazujete svoju zainteresovanost za što veći broj čitalaca.

Radoslav Petković rođen je 1953. u Beogradu gde je diplomirao na grupi za jugoslovensku i opštu književnost na Beogradskom univerzitetu godine, nakon čega počinje da radi kao glavni urednik časopisa “Književna kritika”. Bio je sekretar zadužbine „Ivo Andrić“, delovao u statusu slobodnog umetnika, bio generalni direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u Beogradu, zamenik sekretara i pomoćnik u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu AP Vojvodine.

Radoslav Petković autor je pet romana, dve knjige priča i šest knjiga eseja. Već za prvi roman osvojio je nagradu „Miloš Crnjanski“, a delo „Sudbina i komentari“, čije je nedavno dopunjeno izdanje objavljeno, ovenčano je velikim brojem najuglednijih književnih priznanja: NIN-ovu nagradu za roman godine, „Meša Selimović“, Borbinu nagradu za knjigu godine, nagradu kluba Jazzbina i Radija B92… Laureat je i priznanja „Bora Stanković“, „Ramonda serbica“, Andrićeva, Vitalova nagrada, „Dušan Vasiljev“…

Petkovićevi romani i zbirke priča objavljivani su u Francuskoj, prevođeni na mađarski, grčki, engleski, italijanski, slovenački, slovački, nemački i bugarski (Sudbina i komentari, Čovek koji je živeo u snovima). Piščeva proza zastupljena je u brojnim antologijama savremene srpske književnosti na engleskom, francuskom, italijanskom jeziku, a predstavljena je i u okviru tematskoj brojeva nemačkih i poljskih časopisa posvećenih srpskoj književnosti. Bavio se i prevođenjem sa engleskog, bio kolumnista „NIN-a„, „Demokratije„, „Vremena“, „Evropljanina“, „Blica„.

I dok je pre nekoliko meseci za naš sajt otkrio da trenutno piše sagu o Vilovskom, u jednom od ranijih intervjua s našim čitaocima Radoslav Petković podelio je svoj omiljeni jevrejski vic:

Kako ćeš najsigurnije zasmejati Boga? Ispričaj mu svoje planove.

Bonus video: Beogradske adrese srpskih pisaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar