Nama budućim generacijama je Fehmiu ostavio ogledalo. Danas u ovom naletu razdvajanja, lažnih boraca i ovih koji nam konstantno ugrožavaju slobodu, njegov odnos prema životu i prema sebi pre svega, je kao opomena, rekao je glumac Milan Marić na promociji novog izdanja autobiografije Bekima Fehmijua "Blistavo i strašno".

Autobiografija je nastavila da živi u novom ruhu, ovoga puta nakon 13 izdanja Samizdata B92, to je učinila izdavačka kuća „Laguna“, a ovo je bila i lepa prilika da se večeras u knjižari SKC okupe njegovi bliski i evociraju uspomene na jednog od najvećih jugoslovenskih glumaca.

Njegova supruga i velika glumica Branka Petrić prisetila se kada je počeo da piše prve stranice.

– Učestvovala sam od početka i kada je Bekim počeo da piše, za mene je to bilo otkrovenje. Bilo je divno i svaku sam napisanu reč upijala – rekla je glumica.

Branka Petrić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Veran Matić, kao vlasnik Samizdata, istakao je da, kada je prvi put dobio rukopis u ruke, znao je da je u pitanju dragulj.

– Sve što znam o Albancima znam iz ove knjige i iz dugih razgovara sa Bekimom. Sada kada govorim o njemu, osećam tu užasavajuću nepravdu. Počev od toga da je bio najveća svetska glumačka zvezda sa ovih prostora, a da nije dobio nijedno veliko priznanje. Njegovo delo je neporecivo. A, onda i sve ostale nepravde koje su mu načinjene. Sve to govori o našem društvu i nama – priča Matić i dodaje:

– Oplemenjen sam tim druženjem sa porodicom Fehmiu / Petrić. Srce mi zadrhti kada govorim o tolikoj nepravdi koja se direktno odražava na naš sistem vrednosti kao i na odnose između Srba i Albanca i drugih naroda u regionu. Ova knjiga treba da bude opšte dobro jer bismo iz nje učili. Albanci i Srbi ne znaju ništa jedni o drugima zaista.

Veran Matić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Govoreći o Bekimu, Božo Koprivica je isticao dijalog prepoznavanja kako u ovoj knjizi, tako i u glumčevom životu. Rekao je da je voleo da ga sluša jer je imao iskonski dar za pripovedanje.

– Kao dete je shvatio da je život misija i da sve ide ka audiciji. Nažalost, tu radost prepoznavanja, o kojoj sigurno Branka zna više nego ja, više nema ni među ljudima, ni među narodima – rekao je Koprivica.

Božo Koprivica Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Rediteljka Tanja Mandić Rigonat prisetila se kada je u bifeu pozorišta razgovarala sa Bekimom „kada je dolazio da isprati i podrži svoju Branku koja je igrala na sceni“.

– Kao malo dete sam ga molila da priča i priča. Nije bilo patetike, ali je i te kako imalo osećajnosti. O Albancima sam saznavala iz Bekimove knjige, a Prizren sam videla iz njegovih reči. Znate, talenat je kod čoveka neobjašnjiv, ali objašnjivo je odakle ste potekli i od koga. A, Bekim je poticao iz predivne porodice koja mu je i nadenula ime koje znači Odličan Blagoslov. Otac mu je bio učen, ali oklevetan jer nije pozdravljao fašizam, a Bekim i najteže redove piše bez gorčine – kaže Rigonat i dodaje:

Tatjana Mandić Rigonat Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

– Mislim da bi ova knjiga trebalo da uđe u lektire jer je, pre svega, pravo literarno bogatstvo i roman odrastanja iz kojeg se može učiti o nepoznatom životu i albanskoj kulturi. Neki su mislili da Albanci imaju rep, da su đavoli, a ja kažem da bi ova knjiga mogla da pomogne da se ti repovi predrasuda skrate. Bilo bi lekovito čitati ovu knjigu.

Glumac Milan Marić čitao je delove iz „Blistavo i strašno“, a upitan šta je Bekim ostavio u amanet budućim generacijma, kazao je – ogledalo.

Milan Marić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

– Ogledalo da se pogledamo i da vidimo sebe. Danas u ovom naletu razdvajanja, lažnih boraca i ovih koji nam konstantno ugrožavaju slobodu, njegov odnos prema životu i prema sebi pre svega je kao opomena – rekao je Marić.

Na pročitan odlomak u kojem Bekim piše o reci Bistrici, Branka Petrić je uz emotivan uzdah dodala:

– Ta njegova Bistrica, trudim se da ne budem sentimentalna, ali ta prelepa reka koja protiče kroz Prizren me je podsetila. Toliko ju je voleo, pisao o njoj, a ona ga je na kraju i odnela. Sećam se tog jutra kada je Uliks uzeo njegovu urnu i posuo po brzoj reci. On odlazi niz reku, a ja potrča. Bistrica ga je primila i odnela…

Bonus video: Branka Petrić se pesmom oprostila od Laneta Gutovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar