Ijan Mekelen Foto:EPA/ETIENNE LAURENT

Čuveni glumac Ijan Mekelen, pozorišnoj publici poznat po desetinama uloga, a filmofilima po ulozi Gandalfa u “Gospodaru prstenova” i serijalu “Eksmen”, poklonio je 40.000 funti britanskim pozorištima, prikupljenih za njegov 80. rođendan. Ova njegova akcija usledila je nakon što je, kako je rekao, dobio uznemirujuće pismo jednog inspicijenta da će ga izbaciti iz kuće jer je ostao bez novca zbog zatvaranja pozorišta.

Mekelen je rešio da novac, prikupljen u akciji koju je pokrenuo za svoj jubilarni 80. rođendan, daruje ljudima zaposlenim u pozorištima, među kojima je i prateće osoblje, dovedenim na ivicu egzistencije nakon što su teatri zatvoreni zbog pandemije.

„Mnogim ljudima zaposlenim u pozorištima su prihodi presušili zbog mera protiv širenja koronavirusa. Dobio sam, na primer, uznemirujuće pismo od inspicijenta suočenog sa izbacivanjem iz kuće, a on nije obuhvaćen merama pomoći vlade“, kazao je slavni glumac novinarima i dodao da je ovo odlična prilika da se pomogne.

Mekelen je nedavno najavio da će se posle više decenija vratiti pozorišnim daskama u predstavi „Hamlet“, u naslovnoj ulozi koju je igrao i pre tačno 50 godina, a trenutno prisustvuje onlajn probama.

Poziv sir Mekelena da se novac uplati udruženju pozorišnih umetnika (Theatrical Guild) osnovanom pre 125 godina prihvatili su i drugi glumci, a njihova pomoć namenjena je kostimografima, vlasuljarima, scenografima, tehničarima zvuka i svetla…

„Uvođenje izolacije značilo je da mnoge kolege ne mogu da plate stanarinu, a nekoliko njih pokušalo je i samoubistvo. Ovi ljudi od velikog su značaja u svakom pozorištu u zemlji, oni se staraju o licu mnogih teatara u javnosti. Mnogi od njih su samostalni umetnici, njihovi poslovi žestoko su pogođeni ukidanjem događaja u pozorištima“, rekao je „Obzerveru“ Adam Bambru, predsednik tog udruženja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar