Bitef
Foto: FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

Dvostruko, 54. i 55. izdanje Bitefa, biće održano od 13. do 25. septembra, a publika će moći da vidi 14 predstava iz Francuske, Belgije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Irana, Meksika, Austrije, Čilea i Srbije, najavili su danas organizatori festivala.

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica predstavio je koncept dvostrukog izdanja i predstave glavnog programa, koje potpisuju neki od najznačajnijih autora i trupa evropskog i svetskog teatra poput Tomasa Ostermajera, Filipa Kena, Rimini protokola, Vima Vandekejbusa i drugih. Medenica je posebno skrenuo pažnju na napore Bitef tima da, shodno tematskom fokusu 54. i 55. Bitefa, uloži napore u pravcu ekološki svesnog delovanja i predstavio konkretne eko-odgovorne mere u realizaciji festivala, ali i najavio veliku međunarodnu konferenciju na temu ekologije koja će se održati u okviru bogatog pratećeg programa festivala, saopšteno je iz Bitefa.

Koncept i slogan „Na ivici budućnosti“ nisu se menjali u odnosu na prošlu godinu, kada je festival morao da bude otkazan zbog pandemije, ali je publika mogla da vidi „Bitef – Prolog“ sa predstavama „Dolina jeze“ Štefana Kegija u produkciji Rimini protokola i teatra Kameršpile i „Biti Arijela F“ Simona Sena i Teatra Vidi iz Lozane, kao i više pratećih programa i razgovora na Skveru Mire Trailović.

Tematski luk obuhvata pitanja ekološke krize i posthumanizma, a predstave se sa estetske strane bave dehumanizacijom tela izvođača u različitim oblicima: kroz koreografske postupke, svetlosne i video efekte, preko odsustva izvođača ili njihovog digitalnog prisustva, pa do korišćenja robota i dronova na sceni.

Pored Medenice, konferenciji za medije u Skupštini grada Beograda prisustvovali su i direktor Bitef teatra Miloš Latinović, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, direktor Gete instituta Frank Bauman i ataše za kulturu pri ambasadi Francuske Katrin Fodri.

Latinović je izrazio uverenje da će Bitef, kao jedan od najvažnijih pozorišnih festivala u Srbiji i Evropi, i ove godine opravdati epitet jednog od najznačajnijih kulturnih događaja uopšte. Karl je istakao da će predstojeći Bitef biti jedan od specifičnijih (zbog uslova u kojima je realizovan), ali i jedan od najatraktivnijih u dugoj istoriji festivala. Konstatovao je da je trud Bitef tima prepoznat, pa je za potrebe ovog izdanja opredeljen značajno veći budžet nego inače, preneto je u saopštenju Bitefa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare