Thurston Moore Foto:IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Turston Mor, bivši pevač i gitarista Sonic Youtha, objaviće svoje memoare “Sonic Life”, 24. oktobra preko izdavača Doubleday Books u SAD-u i Faber & Faber u Velikoj Britaniji.

“Sonic Life” dolazi nakon knjige Morove bivše supruge i koleginice iz benda Kim Gordon iz 2015. “Girl in a Band”, koja je iznosila detalje o tome kako je Morovo neverstvo dovela do raspada njihovog braka i izuzetno uticajnog Sonic Youtha.

Mor je na svojoj Fejsbuk strani napisao da knjiga donosi priču o njegovom detinjstvu i tinejdžerskim godinama kada se zaljubio muziku i rokenrol, što ga je dovelo u Njujork, gde je postao suosnivač slavnog benda.

Thurston Moore Foto:Stefano D’Offizi / Zuma Press / Profimedia

„To je pustolovina koja me povela oko sveta kroz osamdesete, devedesete i kasnije, i povezala sa magičnim muzičkim vizionarima, umetnicima i divljim anđelima“, naveo je Mor. Istakavši da je na knjizi radio dugo, intenzivno istražujući svoja osećanja i sećanja, Mor veruje da je uspeo da u njoj „uhvati vrtlog iskustava koja su stizala sa bivstovanjem u Sonic Youthu“ i na njujorškoj muzičkoj sceni.

Mor je dodao da je ponosan na knjigu, priznavši da u nekim stvarima ipak „jedva da grebe po površini“.

Mor je podelio crtice o knjizi “Sonic Life” pisaca Kolsona Vajtheda, Nil Zinka i Hiltona Alsa, od kojih potonji knjigu naziva “dirljivom meditacijom kreativne sile”. Gitarista grupe pevačice Patti Smith Leni Kej dodaje: “Turston Mor prolazi svoj put od gorljivog obožavatelja do revolucionarnog stvaraoca, deleći svoju ljubav prema transgresivnom zvučnom pejzažu i pronalazeći uvek nove gitarske rifove za svoje slavljenje pesme.”

U ranijim intervjuima Mor je pominjao svoje odrastanje i tinejdžerske godine.

“Nisam bio kul momak u školi. Uvek sam bio najviši, najmršaviji klinac. Bio sam štreber i kreten. Kul momci su se bavili sportom. Radio sam štreberske stvari poput čitanja knjiga i gledanja u odeljak Captain Beefheart u prodavnici ploča. Tako sam počeo da puštam muziku u Njujorku, sklapajući prijateljstva sa još jednim štreberom koji se motao oko ploča Velvet Underground”, ispričao je bivši frontmen Sonic Youth-a za “Gardijan” 2019.

Prvi novac Sonic Youth je zaradio kada je svirao u čuvenom njujorškom klubu CBGB.

„Čak i danas novac mi nije primarna ambicija, iako sam, kako sam rastao, gradio određeni odnos prema odgovornosti da budete plaćeni za ono što radite. Prvi put smo dobili honorar za nastup u CBGB-u, koji je bio poznat po tome što je plaćao sve svoje zaposlene pre nego što bi platili umetnicima, tako da smo zaradili oko 8 dolara po članu benda. Odajem svu počast tom mestu i uvek ću imati najveće poštovanje prema Hiliju Kristalu, vlasniku CBGB-a, koji više nije sa nama, jer je Sonic Youth održao svoj prvi koncert tamo. Bilo je to najposebnije mesto i dalo mi je šansu, za razliku od skoro svakog drugog kluba na Menhetnu u koji bih ušao i oni bi samo bacili našu kasetu na gomilu hiljada drugih kaseta. U to vreme, trebalo je da pokušaš da zaradiš 8 dolara nedeljno.“

Turston Mur
Turston Mur Foto:Ilya S. Savenok / Getty images / Profimedia

Mor sa novom suprugom Evom od 2017. živi na periferiji Londona.

“Živim u Stouk Nevingtonu. Kada sam prvi put došao ovde 80-ih, to uopšte nije bio hipsterski kraj. Sada su na sve strane organska hrana i kolica sa bebama. London me podseća na Njujork iz 80-ih i 90-ih, sa svim ovim različitim stilovima života. Mnogo je sigurnije od SAD, I tamošnje kulture oružja. Ne vidim da ću uskoro otići, osim ako me Boris Džonson ne izbaci”, govorio je Mor 2019.

Dok se nije preselio u London, nije imao jasan stav o tom gradu.

“Ovde mi je prodavac knjiga rekao da se London lično otkriva svima koji tu žive. Zaista uživam ovde. Ne vidim svoju budućnost na drugom mestu. Ja sam u ranim šezdesetim kada ljudi počnu da razmišljaju o tome gde žele da okače svoj šešir. Razmišljam kao Igi Pop, koji živi u Coconut Groveu na Floridi, I koji kaže: „Selim se u raj. Ići ću na turneju i mogu da napravim neke ploče, ali ću živeti u raju jer to zaslužujem.”

Kada priča o roditeljstvu Mor misli da je bio dobar otac.

“Moja ćerka sada ima 25 godina. Dok je odrastala, balansirala je ono što je videla na kuhinjskom stolu svojih roditelja – Kinks, Bikini Kill, Ramones – sa onim što su slušali njeni drugari u školi. Nosila bi Pavement majice u školu dok su druga deca nosila majice Spyce Girls.

Foto: Promo

Zanimljivi su i originalni njegovi stavovi o religioznosti.

“Ne iznosim tvrdnje poput: „Nema Boga“. Ja snažno verujem u božanstvo, da postoji neka vrsta božanske stvarnosti u našem postojanju koja govori kroz prirodu na jeziku o kojem možemo da razmišljamo. Moje verovanje u nauku ne odbacuje moja interesovanja i verovanja u duhovnost i metafiziku. Nije bitno šta neko kaže, jer mi nemamo kontrolu nad onim što se dešava u kosmosu van našeg znanja. Dozvoljavam da postoji realnost verovanja u Boga. Verujem i ne verujem u isto vreme.”

Noise-rock bend Sonic Youth je osnovan u Njujorku, 1981. Osnivači su Turston Mor (gitara, vokal), njegova bivša žena Kim Gordon (bas, vokal) i Li Ranaldo (gitara) i ostali su zajedno tokom čitave karijere grupe. Bubnjari su se menjali, a Džim O’Rurk (bas, klavijature, gitara) je takođe bio član benda od 1999. do 2005. godine. Grupa je objavila 16 studijskih albuma, a najveći hitovi su: “Cool Thing”, “Teen Age Riot”, “Dirty Boots”, “Sugar Kane”, “Sunday”… Raspali su se 2011.

Morov poslednji solo album bio je “Screen Time” iz 2021. godine.

Bonus video: Kit Ričard – Neuništivi buntovnik

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar