BINA izložba
Porodična kuća na Senjaku studija Main Architects Foto: Promo/Miloš Martinović

"Ponesi svoj projekat" naziv je izložbe čije je otvaranje zakazano za večeras od 19 sati u Skandinavskom paviljonu na Senjaku u okviru 16. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture - BINA.

U ovom programu će mladi arhitektonski timovi „Main Architects“ i „Studio OBE“ predstaviti kreativne ideje sa različitim principima projektovanja kroz teoriju i praksu, a razgovor sa njima će voditi Natalija Jovanović, organizatorka programa i članica BINA tima, navodi se u najavi izložbe.

Programom „Ponesi svoj projekat“ BINA želi da afirmiše i inicira povezivanje mladih autora ka formiranju BINA alumni kluba, kreativnog haba koji bi uspostavio nove mreže mladih profesionalaca u udruživanju i deljenju znanja i iskustva, kao i razvoja ideja preko multidisciplinarnih projekata, i učestvovao u razvoju evropskih iskustava u promovisanju arhitekture kao dela kulture, ističu organizatori.

„Značaj Bring your project izložbi ogleda se u tome što mladi, perspektivni autori i biroi imaju priliku da svoja dela predstave ne samo stručnoj javnosti, budući da je čest slučaj da učestvuju na konkursima, već i široj javnosti. Na taj način oni doprinose razumevanju i svog autorskog dela, ali i onoga što nam budućnost donosi. Skandinavski paviljon, u kome se izložbe tradicionalno održavaju, takođe je produkt rada mladih ljudi okupljenih na BINI. On podvlači ideju trenutka i prenosi ideju slobode stvaranja, iste one koja je ‘utisnuta’ u mladim arhitektama“, rekla je Natalija Jovanović povodom izložbe u Skandinavskom paviljonu u Mila Milunovića 1.

Studio „Main Architects“ osnovali su Marko Matejić i Nikola Ivković 2017. godine posle decenije profesionalnog iskustva u arhitektonskoj praksi, a u njihovom portfoliju su različiti projekti, od stambenih i poslovnih prostora, preko ugostiteljskih prostora i hotela, do objekata kulture, kako u Srbiji tako i u inostranstvu.

BINA izložba
Detalj kamina, studio Main Architects Foto: Promo/Marko Simić

„Predstavili smo naš rad u različitim razmerama od 1:10 do 1:2000. Na taj način smo želeli da skrenemo pažnju na raznovrsnost projektnih zadataka sa kojima se tokom svog profesionalnog bavljenja arhitekturom susrećemo. Ova raznovrsnost ujedno je i interesantna i izazovna, i zahteva umrežavanje ne samo sa drugim arhitektonskim studijima i profesionalcima iz drugih oblasti, već i sa proizvođačima, dobavljačima i izvođačima“, rekao je Marko Matejić, opisujući šta će njihov studio predstaviti na izložbi.

Multidisciplinarni „Studio OBE“ osnovale su Jasna Kavran i Ksenija Pantović, a bavi se izradom projekata arhitekture, enterijera i dizajnom nameštaja i blisko sarađuje sa grafičkim dizajnerima, umetnicima i profesionalcima iz drugih struka.

BINA izložba
Porodična kuća u Temišvaru, Studio OBE Foto: Promo/Studio Obe

„Veoma smo zahvalni organizatorima, pre svega, što su odabrali naš studio i dali nam priliku da učestvujemo u ovoj nedelji koja se zove Beogradska, ali i internacionalna nedelja arhitekture. Odabrali smo da prikažemo projekte iz različitih segmenata arhitektonskog projektovanja, kako bismo bliže prikazali svestranost koju pruža arhitektonska struka i posao kojim se bavimo. Na izložbi ‘Ponesi svoj projekat’ prikazaćemo stambeni objekat K house, poslovni objekat i projekat enterijera co-working prostora ‘Nova iskra’, kao i jedan ugostiteljski objekat“, navela je Jasna Kavran.

Šesnaesto izdanje BINA održava od 22. aprila do 20. maja 2021. godine u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda. U fokusu ovogodišnjeg programa je „Beogradska škola stanovanja“, koja obuhvata brojne podteme.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar