Nina Violić Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Zagrebačka glumica Nina Violić pričala je u intervjuu za zagrebačke "Novosti" o nedavnom gostovanju predstave "U agoniji" (HNK), u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, i ovacijama kojim je predstava ispraćena u Beogradu.

„Genijalno je bilo, dirnula me publika baš, to mi je ujedno bila i zadnja predstava u sezoni, pa sam dala sve od sebe i još malo više za kraj. Uvijek je nekako posebno igrati u Beogradu, ali ovaj put još i Krležu čija ubojita rečenica ima za nijansu drugačije značenje. Na primjer kad barun Lenbach kojeg igra Krešo Mikić kaže: „Mene su pljuskali obični srbijanski žandarmi, a ja sam stajao pozor i jezik za zube“. U Zagrebu to zvuči bezazlenije nego u Beogradu, ali meni je najzanimljivije bilo sa scene osluškivati Krležinu konstrukciju koja mnogim Hrvatima i danas bode uši“, kaže Nina Violić i dodaje:

„Na primjer kad Laura na kraju zavapi Križovcu kojeg igra Livio Badurina: „Trebao si da govoriš istinu“, ili „ja moram da ti kažem“, dok u Beogradu to zvuči normalno bez da se itko osvrne, jer je to njihova konstrukcija. Dvadeset i kusur godina Krležu se u Hrvatskom narodnom kazalištu lektoriralo i micali su se iz njegove rečenice takozvani srbizmi. Da li to možete vjerovati? Dakle mi smo najvećeg vlastitog pisca godinama „prevodili“. To o našem identitetu govori više nego bilo što drugo“.

Predstava Hrvatskog narodnog kazališta, U agoniji
Foto: Mara Bratoš

Zagrebačka glumica je dodala i da voli Jugoslovensko dramsko pozorište.

„Puno smo tamo zadnjih 15 godina igrali, od „Buđenja proljeća“ Olivera Frljića, pa „Garažu“, „Žutu crtu“, „Vučjaka“ i „Tri zime“ Ivice Buljana i „Kako smo preživjele“ Dine Mustafića, a nešto sam vjerojatno i zaboravila. Uglavnom, bilo je svečano i malo tužno, jer ovo je prvo gostovanje na kojem nije bilo Nebojše Glogovca u kafani nakon predstave“, rekla je Nina Violić za zagrebačke „Novosti“.

Inače, Nina Violić je nedavno režirala svoj prvi film „Baci se na pod“ u kojem sa njom glavnu ulogu igra Goran Bogdan.

Bonus video: Jovanović i Ranđelović Vera i nauka mogu zajedno, najveći naučnici su bili vernici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar