Kragujevac spomenik V3 Krvava bajka
Foto:Promo

Potresna priča o istinitom događaju s početka Drugog svetskog rata, ovekovečena u filmu "Krvava bajka" za Kragujevčane je bolna istina koje se mnoge generacije sećaju iz priča preželivelih  i savremenika tog strašnog zločina. Povodom memorijalnog obeležavanja 80 godina od streljanja civila i gimnazijalaca u kragujevačkom Domu omladine sutra će biti održana besplatna projekcija filma "Krvava bajka" snimljenog po istoimenoj poemi najveće srpske pesnikinje Desanke Maksimović. 

U Srbiji, a i šire, teško da će se naći neko ko je potekao sa prostora nekadašnje Jugoslavije, a da ne zna početne stihove „Bilo je to u nekoj zemlji seljaka…“

Na ovom brdovitom Balkanu, dogodio se strašan nacistički zločin, koji i danas, posle 80 godina izaziva jezu. 

Gimnazijalci i profesori izvedeni su iz svojih učionica, na ulici su hapšeni radnici, seljaci, prolaznici i „sve muško što se tog dana zateklo na ulici“, zabeležili su hroničari. Svi su odvedeni u zloglasne topovske šupe u Šumaricama, odakle je malo ko uspeo da preživi nemački metak.   

Nevini civili, među kojima i maloletnici, trebalo je da ispune „kvotu“ strašne odmazde koju je prema istorijskim dokazima osmislio glavnokomandujući  general okupacionih snaga u Srbiji, Franc Beme. 

Njegova presuda glasila je „Sto, za jednoga“ i zahtevao je osvetu za svakog poginulog i ranjenog nemačkog vojnika, nastradalog u bici 16. oktobra na putu između Kragujevca i Gornjeg Milanovca. Tada je poginulo 10 vojnika i ranjeno 26, a surovi general, osujećen na početku rata, udario je na civile. 

Streljanje nedužnih, bila je kazna za smrt nemačkih vojnika. 

Kragujevac spomenik V3
Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Prema podacima Spomen parka „Kragujevački oktobar“, za tri dana, od 19. do 21. oktobra u Kragujevcu i okolnim selima streljano je oko 2.800 muškaraca i žena, među kojima je bilo 300 mladića i učenika, kao i četvoro romskih čistača čipela, uzrasta od 12 do 15 godina. 

Zločin u Kragujevcu jedan je od najmonstruoznijih u Drugom svetskom ratu izvršen nad civilima, a u nezaborav ga je vinula pesnikinja Desanka Maksimović. Ovu tešku i istinitu priču, generacije učenika decenijama izučavaju u svojim čitankama, kao podsećanje i opomenu miru.

Prema pesmi snimljen i istoimeni film

Desanka Maksimović „Krvavu bajku“ napisala je 1941. godine, a ovo potresno svedočenje o stradanju jednog grada i generacije nesvršenih gimnazijalaca, objavljeno je tek posle rata 1947. godine. 

Na filmsko platno, 1969. donosi ga reditelj Branimir Tori Janković, koji je ujedno napisao i scenario. Pored pesme Desanke Maksimović, koja je postala neizostavna u školskom gradivu, Janković je  i kroz slike oživeo sećanje na kragujevačke žrtve. 

Film je 1970. godine na festivalu u Puli dobio „Srebrnu arenu“ za režiju, a na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima ovenčan je nagradom „Zlatna ruža“. 

U susret 80-godišnjici od masovnog streljanja civila u Šumaricama, kragujevački Dom omladine, sa pijetetom i u znak sećanja na ovaj tragični događaj, u svom Kino klubu, sutra sa početkom u 21 sat organizuje besplatnu projekciju filma „Krvava bajka“.

Bonus video:

Kljun, najuspešnija regionalna serija

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare