Biković o Brehtu i koroni: Valjda se više niko neće zaraziti

Kultura 28. dec. 202021:20 > 21:33
Podeli:
Isidora Simijonović, Iva Ilinčić i Miloš Biković, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Svi smo u ekipi predstave prošli kroz koronu i nadam se da više nema ko da se zarazi, kazao je Miloš Biković danas na predstavljanju nove sezone u njegovom matičnom Beogradskom dramskom pozorištu.

Biković, koji je nedavno saopštio da je preležao koronavirus, otkrio je na susretu sa medijima u Beogradskom dramskom pozorištu da je sada dobro. I tako je i izgledao, skrećući svojim dendi izgledom veliku pažnju novinara ali i kolega na Crvenom krstu.

Miloš Biković, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Došavši u svoje matično pozorište da, kao jedan od glumaca, najavi projekte koji ga očekuju u ovom teatru u 2021, Biković je na početku istakao da se nada da je ova godina poslednja u kojoj su, zbog pandemije, morale da budu odlagane predstave:

– Nadam se da će ovo biti poslednji put da će se odužiti izlazak predstave – kazao je mladi glumac.

Miloš Biković, koji je pre nekoliko dana igrao naslovnu rolu u predstavi „Kad su cvetale tikve“ koja je strimovana, tumači glavnu ulogu u komadu kojim će biti otvorena 2021. godina u teatru na Crvenom krstu. Za 12. februar zakazana je premijera čuvenog komada Bertolda Brehta „Baal“.

Iva Ilinčić i Miloš Biković. Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– Premijera je planirana u februaru. Svi smo u ekipi prošli kroz koronu i nadam se da više nema ko da se zarazi – rekao je Biković, koji predvodi veliku glumačku ekipu, u kojoj su između ostalih, Dunja Stojanović, Milan Čučilović, Ivan Zablaćanski, Miodrag Radonjić, Ivan Zarić i Vanja Nenadić.

Režiju i scenografiju „Baala“ potpisuje slovenački reditelj Diego di Brega, kome će ovo biti prva teatarska postavka u Beogradu. Tumač naslovne uloge, pesnika Baala podsetio je da je to prvi Brehtov celovečernji komad:

Miloš Biković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– Bertold Breht je ovaj komad napisao kao vrlo mlad, sa nekih dvadesetak godina, odmah posle Velikog rata. I dopisivao ga je nekoliko puta, stalno mu se vraćao prepravljajući ga u čak pet verzija. Imao je potrebu da se vraća toj temi, i očigledno je imao potrebu da izrazi to što ga je „mučilo“. Verzija koju mi radimo je kombinovana verzija svih tih pet koje je napisao Breht. Ja još uvek nisam dobio tu poslednju verziju po kojoj ćemo nastaviti rad, ali radujem se što ću ponovo igrati u svom pozorištu – istakao je Miloš Biković.

Miloš Biković, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

A taj Baal koga igra mladi glumac „traži onu nedostupnu zemlju u kojoj bi bolje živeo, jer čovekova čežnja za srećom ne može biti ubijena“. No, počinje da se igra sa đavolovim repom, pa „Baal i njegov ples izazivaju smrt…“

Komentari

Vaš komentar