Luis Garsija Berlanga na snimanju filma "Siromah na večeri" Foto: Fimoteca Española/Institut Servantes

Projekcijom crnohumorne komedije "Dželat" 20. maja od 20 sati i ciklusom filmova španskog reditelja Luisa Garsije Berlange u Jugoslovenskoj kinoteci biće otvoren 13. Španski metar, najavili su organizatori festivala iz Instituta Servantes u Beogradu.

Luis Garsija Berlanga je, zajedno sa Huanom Antonijom Bardemom, personifikacija obnove španskog filma sredinom prošlog veka. Njegova ostvarenja odišu ironijom, a satira na human i zapanjujuće jednostavan način predstavlja društvene okolnosti. Uz brojna druga priznanja, naklonost evropske publike i kritike, Španiji je doneo i nominaciju za Oskara za najbolji strani film 1961. godine, za ostvarenje „Siromah na večeri“. Ove godine Berlanga bi proslavio stoti rođendan, a velika proslava koju Institut Servantes organizuje širom sveta obuhvata i i beogradski program „Berlanga puni 100“, prvi od tri filmska programa ovogodišnjeg Španskog metra, navode u beogradskom Institutu Servantes.

Luis Garsija Berlanga Foto: Fimoteca Española/Institut Servantes

Trinaesto izdanje Španskog metra biće otvoreno projekcijom Berlanginog višestruko nagrađivanog filma „Dželat“ (1963), jednog od klasika španske kinematografije. Reditelj je u ovoj crnoj komediji, snimljenoj za vreme Frankovog režima, vešto uspeo da upakuje kritiku tog vremena uz mnogo satire i humora, navode u Institutu Servantes. Glavni junak Hose Luis, zaposlen u pogrebnom preduzeću, želi da emigrira u Nemačku da bi postao dobar automehaničar. Njegova devojka je ćerka profesionalnog dželata, Amadea. Kada ih Amadeo zatekne u intimnom činu, nateraće ih da se venčaju, što dalje znači da Hose Luis mora da preuzme posao svog tasta, pa on to i radi verujući da se nikada neće naći u prilici da izvrši jedan tako sraman čin. “Dželat“ će zbog unapred pokazanog interesovanja publike biće repriziran i u nedelju, 23. maja od 18 sati, navode organizatori Španskog metra.

Kao poklon vernoj publici Španskog metra, ulaz na otvaranje festivala i prvu projekciju filma „Dželat“ biće besplatan, navode u Institutu Servantes, a ulaznice za to veče će moći da se preuzmu tokom dana na blagajni Jugoslovenske kinoteke. Za sve ostale projekcije u okviru programa „Berlanga puni 100“ cena ulaznice biće 200 dinara.

„Raketa iz Kalabuća“ (1965) na programu je 21. maja od 18 sati. Radnja ovog filma smeštena je u vreme Hladnog rata, a profesor Hamilton, naivni mudrac koji je verovao u blagodeti nuklearne energije, shvatajući svoju grešku beži i sa sobom nosi sve svoje tajne. Pronalazi utočište u mediteranskom selu Kalabuć, koje mu se čini prelepim, ali njegov život tek tu počinje da se komplikuje.

„Junica“ (1985), na programu istog dana od 20 sati, donosi priču o grupi republikanskih vojnika na frontu usred Španskog građanskog rata koji čuju da će u obližnjem selu povodom Velike Gospojine biti održana korida, pa odlučuju da ukradu junicu da bi monarhistima pokvarili proslavu i došli do hrane.

„Dobro došli, gospodine Maršal“ (1953) još jedna je crnohumorna komedija i jedno od, kako navode u Institutu Servantes, omiljenih remek-dela španske kinematografije, na programu je 22. maja od 18 sati. Film je smešten u tiho mesto Viljan del Rio sredinom 20. veka, gde stiže pevačica Karmen Vargas, a istovremeno i gradonačelniku stiže vest o dolasku predstavnika komiteta Maršalovog plana, što izaziva komešanje među stanovnicima, spremnim da Amerikancima prirede „specijalnu dobrodošlicu“.

Originalni plakat za film „Dobro došli, gospodine Maršal“ Foto: Institut Servantes

Dva sata kasnije na programu je „Siromah na večeri“ (1961), svojevremeno španski kandidat za Oskara i „gorko duhovit osvrt na klasno podeljeno špansko društvo sredinom prošlog veka“. Film govori o dešavanjima tokom Badnje večeri u malom gradu, gde je grupa dokonih buržuja došla na ideju da organizuje prazničnu kampanju sa sloganom „Postavi jednog siromašnog za svoj sto“.

Luis Garsija Berlanga na snimanju filma Momak na vidiku. Foto: Fimoteca Española
Luis Garsija Berlanga na snimanju filma „Momak na vidiku“ Foto: Fimoteca Española/Institut Servantes

Ciklus Berlanginih filmova biće zatvoren 23. maja od 20 sati projekcijom ostvarenja „Nacionalna baština“ (1981). U ovom filmu se markiz Legineće, nakon Frankove smrti (1975) i obnove monarhije, vraća u svoju madridsku palatu i posle 30 godina dobrovoljnog egzila želi da se približi kralju da bi povratio svoj stari dvorski život, ali pristup dvoru nije lak zadatak.

Nakon programa u Jugoslovenskoj kinoteci, publiku u Dvorani Kulturnog centra Beograda i Domu omladine Beograda očekuju od 26. do 30. maja još dva ciklusa: „Savremeni film“ i „Vetrovi Afrike. Treći koren“. Potom će deo odabranih filmova biti prikazan od 3. do 6. juna u Kulturnom centru Novog Sada u okviru programa „Španski metar putuje“. Osim toga, kao prateći program, i izložba „MAD about Hollywood“ u dva dela otvorena je u Jugoslovenskoj kinoteci i galeriji Instituta Servantes.

Detaljne informacije o ciklusima filmova, terminima projekcija i cenama karata mogu se pronaći na zvaničnom sajtu festivala Španski metar.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar