© Elizabet Tejlor i Majkl Vajlding sa novinarima u hotelu Kasteljana Hilton u Madridu, septembar 1953. Foto: Herardo Kontreras, Arhiv fotografija Herardo Kontreras, Regionalna arhiva Autonomne pokrajine Madrid

Ava Gardner, Orson Vels, Keri Grant, Elizabet Tejlor i Marlen Ditrih samo su neke od zvezda čije fotografije će biti predstavljene publici na izložbi "MAD about Hollywood" od 10. maja u holu Jugoslovenske kinoteke, najavljeno je iz Instituta Servantes u Beogradu.

Izložba fotografija u organizaciji Autonomne pokrajine Madrid, koja otkriva tragove koje su pedesetih i šezdesetih godina 20. veka koji su ostavile filmske zvezde zlatnog doba Holivuda dok su radile i živele u španskoj prestonici, u trenutku kada je Madrid bio u centru interesovanja velikih studija kao lokacija za snimanje filmova. Izložba „MAD about Hollywood“ sastoji se iz dva dela. Prvi deo biće otvoren 10. maja u holu Jugoslovenske kinoteke, a drugi deo 18. maja u galeriji Instituta Servantes, navode organizatori.

© Keri Grant na terasi hotela „Feniks” u Madridu, s pogledom na Kolumbov trg, april 1956. Foto: Herardo Kontreras, Arhiv fotografija Herardo Kontreras, Regionalna arhiva Autonomne pokrajine Madrid

Postavku čine fotografije, časopisi i audiovizuelni materijali sa likovima Ave Gardner, Orsona Velsa, Kerija Granta, Elizabet Tejlor, Marlen Ditrih i brojnih drugih zvezda. Izložba upoznaje posetioce sa holivudskim nasleđem u Madridu, ali ukazuje i na madridski doprinos holivudskom umetničkom univerzumu, budući da su mesta poput Muzeja Prado, avenije Paseo de la Kasteljana, dvorca Mansanares ili planinskog venca La Pedrisa, postala poprišta ovih holivudskih superprodukcija, saopšteno je iz Instututa Servantes.

© Marlen Ditrih silazi niz stepenice aviona po dolasku u Madrid povodom nastupa u Sali za priredbe “Paviljon” (Park Retiro). 4. jul 1960 Foto: Herardo Kontreras, Arhiv fotografija Herardo Kontreras, Regionalna arhiva Autonomne pokrajine Madrid

„Izložba je iziskivala značajan istraživački rad po različitim arhivima i kolekcijama fotografija. Fotografije, od kojih je većina do sada neobjavljena, spontane su, prirodne i svakodnevne, nastale na granici fotoreportaže i pristojne paparaco fotografije. Ovaj projekat doprineo je da i dalje prisutni trenuci iz života i stvarnosti ugledaju svetlost dana, ali je prikazao i do tada nikad viđene magične trenutke, zahvaljujući nespornim protagonistima ‘fabrike sreće’ (poznatim samo iz časopisa i sa filmskog platna), iz jedne od najvažnijih etapa u istoriji kinematografije u kojoj je Madrid bio jedan od filmskih centara“, navela je Esperansa Garsija Klaver, kustoskinja izložbe.

Foto: Promo

Pedestih godina, nakon izmeštanja filmskih setova van Holivuda, Madrid je postao privlačan velikim filmskim studijima i producentima i u tom gradu i okolini snimane su scene iz ostvarenja poput „Spartaka“ Stenlija Kjubrika, „Ponoćnih zvona“ Orsona Velsa, „Doktora Živaga“ Dejvida Lina ili „Sida“ Entonija Mana. Filmske zvezde koje su se pojavljivale u časopisima ili na filmskim platnima mogle su da se sretnu i na obližnjim mestima: Grejs Keli kako prisustvuje misi u manastiru Los Heronimos, Odri Hepbern koja kupuje u kvartu Salamanka, Entoni Man i Čarlton Heston u poseti dvorcu Mansanares el Real ili Sofija Loren koja snima u „Bronston studiju“ u Las Matasu, podsećaju organizatori izložbe.

„MAD about Hollywood“ objedinjuje brojne fotografije, ali i časopise iz institucija kao što su Regionalni arhiv Autonomne pokrajine Madrida, Agencija EFE, Nacionalna biblioteka Španije, Španska kinoteka, Getty Images i značajnog broja privatnih kolekcija. Izložba je deo pratećeg programa 13. festivala savremenog filma na španskom jeziku „Španski metar“ i biće otvorena u Jugoslovenskoj kinoteci do kraja juna, a u galeriji Instituta Servantes sve do 16. avgusta. Ulaz je slobodan, uz poštovanje važećih epidemioloških mera.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar