Foto:Promo/belgradedancefestival

Tokom celog leta se radilo i uloženo je mnogo energije da senzacije koje smo najavili stignu pred publiku, navela je Aja Jung predstavljajući program 17. izdanja Beogradskog festivala igre, zakazanog od 11. septembra do 8. novembra na više lokacija u Beogradu i Novom Sadu.

„Lako je kad nemaš program da odustaneš od festivala. Ali kad Olivije Diboa kaže da će peške stići da bi 26. septembra nastupio pred beogradsko publikom, onda nema nazad“, poručila je Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre, govoreći o 17. izdanju prestižne manifestacije pre nekoliko dana na društvenim mrežama.

Aja Jung Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ljubitelji savremenog plesa na festivalu će, sudeći po programu, moći da vide kompanije i ansamble iz Španije, Francuske, Argentine, Belgije, Hrvatske, Italije, Brazila, Nemačke, Kanade, Izraela, Sjedinjenih Američkih Država i Srbije.

Festival će biti otvoren 11. septembra nastupom madridskog „La Veronala“ u Madlenijanumu sa „Pasionarijom“ koreografa Markosa Moroa, a 15. septembra kompanija Ervea Kubija iz Kana izvešće njegovu koreografiju „Varvarske noći“ u Ateljeu 212.

Kompanija Erve Kubija, Foto: Beogradski festival igre/Pierangela Flisi

Trupa iz Buenos Airesa Un Poyo Rojo predstaviće se istoimenom koreografijom koju potpisuju Nikolas Pođi i Lučijano Roso 19. septembra u Beogradskom dramskom pozorištu, a dan kasnije u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

„Biće sve gore i gore, prijatelju“ naziv je koreografije Lisbet Gruve koju će 21. septembra u BDP-u izvesti plesači „Voetvolka“ iz Antverpena.

„Jedan“ po koreografiji Sanje Ninković Foto:Promo/belgradedancefestival

Balet riječkog Hrvatskog narodnog kazališta predstaviće se „Čipkom“ u koreografiji Maše Kolar u Madlenijanumu 22. septembra, a dan kasnije i u SNP-u u Novom Sadu, dok će plesači beogradskog Baleta Narodnog pozorišta, dobitnici nagrade #verujusebe, u svojoj matičnoj kući 24. septembra otplesati „Jedan“ po koreografiji Sanje Ninković.

Olivije Diboa, koji je rekao da će ako treba iz Pariza „i peške stići u Beograd“, dolazi sa svojom kompanijom da predstavi „Moje telo…“ po njegovoj koreografiji 26. septembra u Ateljeu 212.

Kompanija Olivijea Diboa Foto:Promo/belgradedancefestival

Scena Ateljea 212 rezervisana je 27. septembra za „Gracije“ Silvije Gribaudi iz njene venecijanske kompanije, dok će 30. septembra na istom mestu nastupiti Alesandro Šjaroni sa svojom koreografijom „Avgust“.

Nastupi na BFI biće nastavljeni 2. novembra takođe u Ateljeu 212, gde će kompanija Lie Rodrigez izvesti „Furiju“ po njenoj koreografiji.

Sava centar biće 3. novembra domaćin premijere „Alter Ego & Al di La“ Drezden Frankfurt kompanije igre za koju je koreografiju potpisao Jakopo Godani.

Džez balet iz Montreala na istom mestu 5. novembra predstaviće se izvođenjem „Igraj sa mnom“, prema koreografiji Andonisa Fonjadakisa, Anabel Lopez Očoe i Ihsana Rastima.

Kompanija 111 iz Tuluza dolazi 6. novembra na scenu Ateljea 212 sa „Pepelom“ Šantale Šivalingpape, dok je za 7. novembar u BDP-u biti odigrana „Fuga“ kompanije Inbal Pinto iz Tel Aviva po njenoj koreografiji.

Kompanija Inbal Pinto Foto: Promo Beogradski festival igre

Zvezde Njujorškog siti baleta (Džordž Balanšino), Džerom Robins, Kristofer Vildon i Johan Koborg) nastupiće 7. novembra u novosadskom SNP-u, a 8. novembra na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Sve predstave počinju od 20 sati, izuzev nastupa kompanije Olivije Diboa, koji će početi pola sata ranije.

Direktorka BFI će, kako je ranije najavljeno, ovogodišnje izdanje festivala detaljnije predstaviti 27. avgusta.