Foto: Inicijativa "Beogradski čitač

"Beogradski čitač" četvrti put će se pridružiti stotinama organizatora poetsko-umetničkih programa širom sveta, koji će, simultano 26. septembra od 12 sati realizovati kulturne događaje u slavu pesnika, snage poezije i pisane reči.

Radi se o najvećoj globalnoj kulturološko – umetničkoj akciji „100 hiljada pesnika za promene“ koja je pokrenuta 2011. godine u Americi.

Ove godine će zbog pandemije koronavirusa biti organizovan manji broj programa (više od 200), a mnogi će biti održani onlajn.

„Beogradski čitač“ će kod istoimene skulpture u Čuburskom parku predstaviti stvaralaštvo mladih okupljenih u poetskom pokretu „Antikonformizam“ predvođenih pesnikom Vukom Spasićem.

Foto: Inicijativa „Beogradski čitač

Učestvovaće i književnice Gordana Pešaković, Gordana Vlajić, Mirjana Bulatović, Dušica Ivanović, kao i mladi pesnici Kosta Kosovac, Marko Katić, Relja Carić…

Osim književnih programa najavljeni su i koncerti, izložbe i drugi kulturni sadržaji, uz zadržavanje osnovne ideje inicijatora globalne poetske akcije – da se putem poezije i pisane reči kroz čitanja poezije i druge umetničke programe, simultano istog datuma širom planete ukaže na snagu poezije, na benefite komunikacije kroz kulturnu razmenu, težnje pesnika i umetnika da doprinose unapređenju i rešavanju značajnih globalnih tema kao što su poštovanje ljudskih prava i sloboda, uspostavljanje svetskog mira, briga o održivom razvoju….

Foto: Inicijativa „Beogradski čitač

U poetskom programu u Beogradu, koji i ove godine organizuju inicijatorke projekta „Beogradski čitač“, učestvovaće i nagrađivani autori za decu i mlade u skladu sa jednom od poruka globalne akcije: „Čitajte pesmu detetu“.

Pokret i akcija „100 hiljada pesnika za promene“ već deset godina slavi snagu poezije, naročito angažovane poezije, sa željom da unapredi uticaj pesnika i umetnika na poboljšanje naše stvarnosti, podstičući aktivnu komunikaciju kroz kulturnu razmenu.

„100 hiljada pesnika za promene“ je pokrenuo američki pisac i aktivista Majkl Rotemberg, 2011. godine. Tačno 100.000 pesnika su tog 24. septembra 2011. pokušali da predstave pomalo zapostavljenu snagu angažovane poezije i poezije uopšte, da skrenu pažnju sveta na probleme sa kojima se svi suočavamo.

U prvoj akciji “100.000 pesnika za promene” učestvovale su poete iz više od 350 gradova širom sveta, u do tada najvećem globalnom čitanju poezije, koje je održano simultano u 70 zemalja.

Dosadašnji rekord u ukupnom broju simultano održanih događaja „100 hiljada pesnika za promene“ zabeležen je 2018. godine, kada je širom sveta organizovano 600 programa u 100 gradova sveta.

Snimke i fotografije sa simultano održanih programa iz čitavog sveta arhivira Stenford univerzitet i dostupni su javnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar