Lana Bastašić biće jedna od učesnica 12. Krokodila, Foto: Printscreen/Youtube

Dvanaesto izdanje književnog festivala KROKODIL biće održano 28, 29. i 30. avgusta u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije pod simboličnim nazivom “Remake / Remodel”, saopštili su organizatori

U svom dvanaestom izdanju Krokodil s ponosom predstavlja vrhunsku selekciju od dvadesetak istaknutih regionalnih pesnikinja i proznih spisateljica, jer, kako se navodi, „na lokalnoj i regionalnoj književnoj sceni upravo one već nekoliko godina donose te preko potrebne, pre svega senzibilitetske promene“.

Prve večeri festivala u petak 28. avgusta (20 časova) predstaviće se autorke Lana Bastašić, Lejla Kalamujić, Radmila Petrović, Adelina Teršani, Ana Vučković i Milica Vučković. Video linkom će se uključiti Maša Kolanović, Suzana Tratnik i Olja Savičević Ivančević.

Dan kasnije od 20 sati publici će se uživo predstaviti Magdalena Blažević, Rumena Bužarovska, Jasna Dimitrijević, Senka Marić, Maša Seničić i Tanja Stupar Trifunović, dok će se linkom uključiti Luiza Buharova, Monika Herceg i Svetlana Slapšak.

„S obzirom na to da već neko vreme, zbog pandemije virusa Kovid-19, živimo u ambijentu takozvane ‘nove normalnosti’ i svetu koji evidentno više nikada neće biti isti, veoma brzo nam je postalo jasno da su nam za tumačenje ove i ovakve stvarnosti potrebni novi, sveži narativi ali i novi, sveži glasovi koji te narative mogu da uverljivo interpretiraju. Zbog ovoga smo odlučili da preuzmemo naslov čuvene pesme Roxy Music iz 1972. godine  ‘Remake Remodel’ ali i da ga osavremenimo te da mu damo potpuno novo, drugačije značenje“, stoji u saopštenju organizatora objavljenom na sajtu Krokodila.

Plakat ovogodišnjeg izdanja „Krokodila“, Foto:Promo

Celokupan program biće prenošen i uživo na Jutjub kanalu i Fejsbuk stranici, kao i na zvaničnom sajtu.

Kako je najavljeno programe će voditi Zoe Gudović i Zed Zeldić Zed.

„Kao i svake godine, i tokom ovog izdanja festivala Krokodil, na prelepom amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije smenjivaće se čitanja, sofa intervjui, online uključenja i video-projekcije“, ističu organizatori.

Debatni program u okviru festivala biće održan u subotu 29. avgusta i nedelju 30. avgusta od 11 časova u bašti kafea K25 Muzeja Jugoslavije.

U subotu od 11 sati debatni program otvoriće razgovor „Egzil u drugi jezik“ u okviru koga će se debatovati o stvaralačkoj tranziciji u drugi jezik.

Nakon ove debate sledi debata “Osvajanje slobode” u kojoj će se diskutovati o tri važne regionalne inicijative: Deklaraciji o zajedničkom jeziku, Deklaraciji Odbranimo istoriju i Deklaraciji o regionalnoj solidarnosti te njihovom mogućem sinergijskom efektu.

U nedelju 30. avgusta u 11 sati održaće se debata pod nazivom Anti/Fašizam na kojoj će se govoriti kako o antifašističkom nasleđu tako i o ideji i realnosti zajedničke književnosti jezika naspram regionalnih ili čak etničkih književnih selekcija.

Nakon ove debate sledi debata “Solidarnost” posvećena nedavnoj eksploziji koja je nedavno potresla Bejrut i rezultirala desetinama poginulih i hiljadama povređenih ostavivši čak 350.000 ljudi bez krova nad glavom.

„Četvrtu godinu zaredom, festival ima i humanitarni karakter. Ove godine prikupljaćemo sredstva za pomoć onima koji su, nakon razorne eksplozije u glavnom gradu Libana, ostali bez elementarnih životnih uslova. Putem platforme donacije.rs predstavićemo humanitarnu akciju „Remake-Remodel Lebanon“ i pozvati sve prisutne da svojim donacijama pomognu žrtvama katastrofalne tragedije koja je pogodila Bejrut“, ističe se u saopštenju organizatora.

Organizatori su naveli da će u skladu s epidemiološkom situacijom broj posetilaca biće ograničen, te je potrebno unapred se prijaviti na [email protected].

Zbog težine ekonomske situacije prouzrokovane pandemijom COVID-19, program ovogodišnjeg Festivala je besplatan, ali organizatori pozivaju da svi zaintersovani izvše simboličnu donaciju na račun Udruženja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare