U knjizi "Kaporova školica", Aleksandar Đuričić otkriva nepoznate detalje o najvoljenijem i najosporavanijem srpskom piscu Momi Kaporu, a na promociji nedavno održanoj u Kolarčevoj zadužbini, prisutni su imali prilike da ekskluzivno čuju neke delove koje je čitao glumac Miloš Vlalukin. Jedna od njih je priča o čuveni knjižari u Cetinjskoj 6.

Momci iz Cetinjske najpre su srušili jedan zid u dubini knjižare i tamo postavili pijanino na kojem su slučajni džezeri i šansonjeri koji su svraćali muzicirali do kasno u noć.
Dolazio je mladi Bora Čorba, okićen značkama i bedževima, kao pokretna zveckava božićna jelka sa svojim razornim pesmama, a i Džoni Štulić, kome su vlasnici Ivica i Aca privatno izdali prvu zbirku poezije koja je mirisala na tamu i hašiš. Redovan gost bio je i Milan Oklopdžić, zvani Mika Oklop, momak krupnog rasta, otežalog tela i lenjih usporenih pokreta, kome je Kapor posle nekoliko pokušaja uspeo u Bigzu da plasira prvi, kasnije će se ispostaviti kultni roman CA blues.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Čest gost bio je i Bogdan Tirnanić Tirke, momak živih i hitrih pokreta, koji je tako brzo i nerazgovetno govorio da su bili potrebni titlovi da bi ga razumeli. Mnogo stariji od njih, režiser Puriša Đorđević, izigravao im je neku vrstu ujaka, donoseći uvek kada bi dolazio u knjižaru ili par dimljenih kobasica ili pržene girice u fišeku iz „Poleta“. U knjižari se mnogo pilo. U blizini se nalazila prodavnica slovenačkih vina, a iz obližnje mesare su donosili čvarke i švargle za meze.

Dešavale su se tu uzbudljive stvari među gomilama knjiga u gustom dimu cigareta i marihuane, u alkoholnim isparenjima i zvucima džeza. Beograd osamdesetih je sijao. Kapor mu je kumovao.

Priču možete čuti u videu na početku teksta ili da pročitate u knjizi „Kaporova školica“, koju po povlašćenoj ceni od 750 dinara, možete naručiti na ovom linku.

Bonus video: Ljiljana Kapor o knjizi „Kaporova školica“ i suprugu Momi Kaporu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar