Scena iz fima Grad smoga Foto: Beldocs festival/Promo

Emitovanjem odabranih naslova Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs i Televizija N1 nastavljaju saradnju i ove godine, kao uvod u 14. izdanje Beldoksa koje će biti održano od 9. do 16. septembra, saopštili su organizatori ove manifestacije.

Gledaoci televizije N1 imaju prilike da svake subote, sa početkom od 20 sati, gledaju filmove koji su premijerno viđeni na prethodnim izdanjima Beldoksa, privukavši veliku pažnju gledalaca, stručne javnosti i kritičara.

I dok su prethodno u okviru ovog programa saradnje na N1 već prikazani filmovi „Suđenje Ratku Mladiću“, i sinoć američko ostvarenje „RBG“ Džuli Koen i Betsi Vest, hronika života nedavno preminule sudije Vrhovnog suda SAD-a Rut Bejder Ginsberg, koji je dobitnik brojnih nagrada već sledeće subote gledaoce očekuje kineski „Grad smoga“. Film koji je režirao Meng Han je priča o Langfangu, nadomak Pekinga, jednom od najzagađenijih gradova u Kini, u čijem se Zavodu za zaštitu životne sredine naporno trude kako bi to promenili.

Za 7. avgust planirano je emitovanje nemačkog filma „Pavlenski: Čovek i moć“ Irene Langeman. Ovo ostvarenje fokusirano je na umetnika Pjotra Pavlenskog i njegovu zabrinutost za slobodu pojedinca suočenog sa državnom moći u Rusiji, koji je posle performansa zašio usta, svoj skrotum ekserima zakucao na Crvenom trgu i zapalio vatru na vratima štaba ruske tajne službe kako bi izrazio protest protiv „državnog terora“, zbog čega je sedam meseci proveo u zatvoru. 

Nedelju dana kasnije biće prikazan nemačko-švajcarski „Forum“ Markusa Vetera koji dve godine prati osnivača Svetskog ekonomskog foruma Klausa Švaba (81) dok radi na ostvarenju svoje misije – a to je poboljšanje stanja u svetu, zbog čega piše i aktivistkinji Greti Tunberg.

Austrijsko ostvarenje „Dobro došli u Sodomu“ Kristijana Krenesa i Florijana Vajgensamera, koje će biti prikazano 14. avgusta, mračni je film o deponiji u Gani u kojoj se reciklira elektronski otpad sa Zapada i gde tehnologija postaje metafora kapitalističkog luksuza.

Meksičko-američka „Zemlja kartela“ Metjua Hajnemana, nominovana za Oskara, koja će moći da se pogleda 21. avgusta, prateći meksičku paramilitarnu grupu „Autodefensas“ priča o propasti zakona i nevidljivoj liniji između dobra i zla, u kojoj se odmetnici nalaze sa dve strane granice.

Dokumentarac „Za Samu“ Vad Al-Kateab i Edvarda Votsa, koje je osvojilo nagradu BAFTA i bio nominovan za Oskara, intimno je putovanje kroz ratno iskustvo u Alepu u Siriji. Potresna priča o životu Vad Al-Kateab, koja se zaljubljuje i udaje za doktora Hamzu i rađa Samu, dok se oko nje vodi strašan sukob biće emitovana 28. avgusta.

Poslednji film iz ovog serijala ukrajinsko-litvanski „Zemlja je plava kao pomorandža“ Irine Cilik biće emitovan 4. septembra od 20 časova. Dokumentarac potcrtva sliku ratnog područja u Ukrajini, u kojem samohrana majka i njeno četvoro dece uspevaju da održe svoj dom kao sigurno utočište, istovremeno gajeći strast prema filmu. 

Predstojeći festival Beldoks, koji će biti održan od 9. do 16. septembra u Beogradu, publici će doneti više od 120 filmova u Međunarodnom i Srpskom takmičarskom programu, selekcijama „Vatromet“, „Meteori“, „Povetarac“, „Naslovna strana“, „Udarni termin“… 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar