Predstava "Bajka o pozorištu" Foto: Nikola Vukelić

Predstava „Bajka o pozorištu“, po tekstu Vladimira Đurđevića u režiji Marka Misirače 22. januara će imati svoje jubilarno 100. izvođenje u Zvezdara teatru.

Komad koji je nastao u jednojm od najznačajnijih perioda pozorišta, 30. godini od osnivanja Zvezdara teatra. I danas se igra uvek pred punom salom i nosi epitet „najbolje komedije u gradu“, kako po oceni publike, tako i po nagradi koju je dobila od kulturnog bloga „Belgrade Edit Culture“ u sezoni 2014/2015.

Predstava „Bajka o pozorištu“ Foto: Nikola Vukelić

“Nastanak gotovo svake predstave je jedinstven. Priča o nastanku „Bajke o pozorištu“, o njenoj praizvedbi u Zvezdara teatru pretrpela je brojne izmene i intervencije u odnosu na početnu ideju, bilo je, s obzirom da je komedija u pitanju, dosta nesigurno i neizvesno do samog kraja. Međutim, uspeh na premijeri i trenutni „klik“ između publike i glumačkog ansambla, svima nam je razvejao nedoumice i sve naše nesigurnosti oko toga da li smo na pravom putu. A s obzirom da ovaj „politički vodvilj“ nudi brojne asocijacije, predstava je tokom godina bila otvorena za razne improvizacije koje su se same nudile, u odnosu na politički trenutak. Takve vrste predstava mogu dodatno da pretenduju na dugovečnost jer, uz minimalne intervencije, mogu uvek biti aktuelne. Veliko hvala upravi Zvezdara teatra, ekipi koja neumorno stoji iza ove i brojnih drugih uspešnih predstava, kao i divnoj glumačkoj ekipi koja, uz publiku, čuva ovu predstavu osam sezona i 100. izvođenja! “, zapisao je ovim povodom marko Misirača.

„Bajka“ je osvojila i nagradu publike za najbolju predstavu na 32. Nušićevim danima u Smederevu.
Nakon uspešnih osam godina igranja ovog komada, pitali smo autorsku ekipu šta je po njihovom mišljenju presudno za dugovečnost ovog komada.

U glumačkoj podeli su Tihomir Stanić, Branislav Zeremski, Miodrag Krstović, Vesna Stanković, Stefan Radonjić, Iskra Brajović i Snežana Savić, pokloniće se jubilarni put.

Scenograf je Milenko Jeremić, kostmograf Jelena Simović, a kompozitor Branislav Pipović.

Bonus video: Premijera opere „Deca“ u Narodnom pozorištu u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar