Avatar Foto: Promo

Svet se priprema za premijeru remasterizovanog kultnog filma "Avatar" reditelja Džejmsa Kamerona, a domaća publika imaće priliku da pogleda usavršeni 3D spektakl sutra 21. septembra, dan pre američke.

Kostimirani u plavo poput omiljenih likova fanovi „Avatara“ kao da su sa planete Pandore sišli do prestoničkih ulica. Iako je skica scenarija za film nastala još 1994. finansijski i tehnološki uslovi za nastanak Kameronovog ostvarenja stekli su se tek petnaest godina kasnije (2009) kada je „Avatar“ kao prvo 3D bioskopsko iskustvo načinio revolucionarno istupanje u doživljaju gledanja filma na velikom platnu.

– Želeo sam da kreiram poznatu vrstu avanture u nepoznatom okruženju. Još kao dete, čitajući naučnu fantastiku i stripove, a crtajući na udžbenicima časova matematike stvorenja i vanzemaljce, sanjao sam da snimim film postavljen u nekom drugom svetu, svetu velike opasnosti i lepote. Sa „Avatarom“ sam konačno dobio šansu – rekao je reditelj Džejms Kameron najavljujući premijeru remasterizovanog kultnog filma upotpunjenog visoko-dinamičnim zvukom i slikom u 4k rezoluciji, koji je od 22. septembra na repertoarima bioskopa.

Avatar Foto: Promo

Klasična priča o došljaku koji stiže na nepoznatu vanzemaljsku teritoriju strane kulture, kako bi infiltracijom među stanovništvom iskoristio prednosti njihove planete jednako budi interesovanje filmske publike i grupiše posvećene fanove, kao i 2009.

Kostimirani u svoje omiljene likove, a kao da su zaista došli sa planete Pandore neki od izrazitih ljubitelja Kameronovog dela prošetali su delovima Beograda, a kreator kostima Milenko Vujić čiji je kostim za film The Martian svojevremeno proglašen za najbolju repliku na svetu od strane tadašnjeg 20th Century Fox-a ističe:

Avatar Foto: Promo

– Sa svojom ekipom sam vredno radio na verodostojnosti ovih kostima oko 15 dana i drago mi je što ću ovaj put imati priliku da upotpunim doživljaj gledaocima popularnog filma. Gledao sam kostim iz više uglova, zaustavljao kadrove. Sam proces izrade je zahtevao nesvakidašnje zahvate kao npr. materijal za body kombinezon – plava likra. Morao je da se pronađe odgovarajući koji trpi visoke temperature zbog utiskivanja boje odnosno šare Avatara, pa je još dodatno naša krojačica Dragica sa kojom sarađujem dve decenije prvo morala da iskroji modele kako bi ih nosio na štampu, a onda su se nakon štampe kostimi šili. Ni jedan segment vezan za ogrlice, narukvice i ostalo nije kupljen već ručno pravljen, sklapan, lepljen.

Avatar Foto: Promo

Izradom drvenih maketa istorijskog oružja bavi se Aleksandar Kostić, jedan od najpoznatijih u regionu koji za potrebe snimanja filmova, serija, spotova rekvizite pravi isključivo ručno. Tako su nastali i rekviziti beogradskog Avatara:

Avatar Foto: Promo

– Nikada ne tražim tačne mere, već po slici, snimku ili bilo čemu što sam video i čuo, sam osmislim i tako pravim razmere i oblike, to je neki moj stil. Rekviziti su većinom od drveta sa dodatnim raznim materijalima po potrebi – kanapi, eko koža i dr.

Impresivna i emotivna priča „Avatar“ koja spaja spektakl, upečatljive likove i čarobnjaštvo koristeći najnovije 3D tehnologije imaće svoj dugoiščekivani nastavka u decembru ove godine.

Bonus video: Kako se sve veći dolazak stranih filmadžija odražava na domaće

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar