Sa beogradskog Ušća mogao se sinoć čuti autentičan balkanski zvuk tokom nastupa muzičkih izvođača Karmina Burana, Esma's i Zahir Ramadanov Brass benda, Marka Louisa, Vlatko Stefanovski trija i Satorija.

Nekoliko stotina učesnika hora i orkestra Srpskog narodnog pozorišta i Umetničkog ansambla Stanislav Binički otvorilo je koncert izvođenjem numere Karla Orfa ‘Karmina Burana‘.

Oko 5.000 posetilaca imalo je prilike da čuje raznovrstan program muzičkog spektakla „Muzička vizija Balkana“, dela završnog programa četvorodnevnog sajma vina „Wine Vision by Open Balkan 2022“.

Manifestacija je organizovana u saradnji sa inicijativom WOMBA (World Music Balkans) našeg najpoznatijeg muzičkog festivala Egzit.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Predsednik upravnog odbora Egzit fondacije Ivan Petrović rekao je za Betu da je misija tog festivala od samog osnivanja da povezuje mlade ljude na Balkanu i da su se rado pridružili inicijativi Otvoreni Balkan.

„Mi smo shvatili da WOMBA ima potencijal da predstavi balkansku scenu svetu i Evropi, jer je ‘World music’ žanr jako poštovan u tim krugovima. Mi smo sada pored konferencije i showcase-a na Egzitu predstavili neke od legendarnih izvođača sa Balkana“, izjavio je Petrović.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Petrović je dodao da u eklektičnom programu ovog festivala za njega posebna poslastica izvođač Satori koji je, inspirisan balkanskom muzikom, izdao novi album „Wonders of Vinča Culture“.

Mladi umetnik Marko Stojanović Louis izjavio je da je za njega velika čast što je nastupao na mestu gde su nastupali bendovi Rolling Stones i Sting, kao i da je festival organizovan na svetskom nivou.

„Sarađivao sam sa velikim muzičarima, pre svega sa velikim Vlatkom Stefanovski. Snimili smo zajedno pesmu Cveće cafnalo i kada sam čuo da je sa promenjen datum zbog lošeg vremena i da će on ipak nastupati, to je velika stvar“, izjavio je Louis.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Čuveni makedonski virtuoz na gitari Vlatko Stefanovski izjavio je da svaka inicijativa za otvaranje međudržavnih granica njemu veoma bliska i draga.

„Ja sam putnik celog života i znam šta znači zaustaviti se na granici, u koloni čekati da uđeš negde. Daj bože da se taj Open Balkan proširi i mislim da je ovo prava vizija Balkana. Ja sam balkanofil, ja volim Balkan i uvek mi je super videti kolege muzičare i nastupati pred ovom publikom“, izjavio je Stefanovski.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare