Jugendstil aukcija u bečkom Doroteumu. Foto: Promo/Eurocomm/Kancelarija Grada Beča u Beogradu

Bečka aukcijska kuća Doroteum predstaviće više od 300 predmeta jugendstila na javnom nadmetanju 7. jula 2021. godine.

Vrhunac nadmetanja je veoma redak sat za sto ili kamin Jozefa Hofmana u izradi Bečke radionice, navodi se u saopštenju za medije Eurocomm – PR Beograd (Predstavništvo Grada Beča).

Vrednost sata, kako se ističe, procenjuje se na 100.000 do 150.000 evra. Izrađen je 1903. godine i predstavlja preteču budućim satovima arhitekte i dizajnera Čarlsa Renija Mekintoša, osnivača britanskog Pokreta umetnosti i zanatstva.

Sat za sto ili kamin Jozefa Hofmana u izradi Bečke radionice. Foto: Promo/Eurocomm/Kancelarija Grada Beča u Beogradu

Svaki predmet „mora da poseduje izuzetnu crtu individualnosti, lepote i precizne izrade“, piše Mekintoš Jozefu Hofmanu, osnivaču i glavnom predstavniku Bečke radonice, podsećaju u saopštenju.

To je bila zajednica umetnika koja je osnovana 1903. godine i uključivala je stvaraoce iz oblasti likovne i primenjene umetnosti. U pogledu stila je pripadala Bečkoj secesiji.

Gustav Klimt i Jozef Hofman su izvršili međusobni uticaj jedan na drugog. Dvorac Stokle u Briselu, koji je Hofman projektovao, ukrašen je frizom Gustava Klimta. Slikar je u jednom trenutku živeo u vili koju je dizajnirao Hofman u Beču. Iz tog vremena potiče stolica koju je Klimt koristio u svom ateljeu i koja je jedan od aukcijskih predmeta. Njena vrednost, za koju se mislilo da je izgubljena, procenjuje se na 15.000 do 25.000 evra.

Na aukciji je i stolica koju je Gustav Klimt koristio u svom ateljeu. Foto: Promo/Eurocomm/Kancelarija Grada Beča u Beogradu

Bronzana figura kombinovana sa slonovačom vajara Demetre Kiparusa iz 1925. godine predstavlja francuski art deko stil.

Bronzana figura kombinovana sa slonovačom vajara Demetre Kiparusa iz 1925. godine. Foto: Promo/Eurocomm/Kancelarija Grada Beča u Beogradu

Vrednost figure „Ajuta“ se procenjuje na 12.000 do 20.000 evra, dok bi „Egipatska igračica“ istog umetnika trebalo da donese između 7.000 i 12.000 evra.

„Egipatska igračica“. Foto: Promo/Eurocomm/Kancelarija Grada Beča u Beogradu

U sklopu aukcije će se prodavati predmeti Gustava Guršnera, Ferdinanda Prajsa, Mihaela Povolnija, Oto Pručera, kao i dela žena koje su bile članice Bečke radionice kao što je umetnica Vali Vizeltir.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar