Audio izlozba ‘‘Jasenovac- logor smrti , zemlja zivih‘‘ Kragujevac
Jasenovac audio izložba Foto:Promo

Audio izložba ‘‘Jasenovac- logor smrti , zemlja živih‘‘ biće otvorena danas u Muzeju "21. oktobar" u Kragujevcu. Na ovoj jedinstvenoj interaktivnoj izložbi, biće emitovano osam zvučnih zapisa i radiofonskih priča o žrtvama logora Jasenovac, koji će posetiocima pružiti priliku da kroz dramske aktivnosti postanu učesnici i ko-kreatori priča, saopšteno je iz Muzeja uoči početka izložbe.

Koncept audio izložbe posvećene 80. godišnjici od uspostavljanja sistema koncentracionog logora smrti u Jasenovcu predstavlja savremenu metodu angažovanja publike, koja će putem aplikacije na svojim mobilnim telefonima biti aktivni učesnik izložbe, kroz lični i višedimenzionalni doživljaj.

Posebno dizajnirane instalacije u prostoru, osmišljene oko radiofonskih priča, omogućavaju posetiocima da kroz interakciju ovaj doživljaj i prodube. Iako inspirisana istorijskim događajima, ova izložba nije istorijska po karakteru, već koristi jedinstveni pristup temi logora Jasenovac.

Ona predstavlja svojevrsnu ličnu umetničku refleksiju izvedenu u audio formi, koja omogućava posetiocima da sami, vođeni naratorom i svojom imaginacijom stvore slike i na taj način ‘’vide“ Jasenovac. Umetnička dimenzija ovog projekta naročito je istaknuta učešćem glumaca Radivoja Raše Bukvića i Bojane Kovačević Gajin, koji su, u ulogama naratora, snimili priče i vođenja.

Dizajn zvuka koji predstavlja centralni element iskustva izložbe potpisuje Natalija Strahinić.

Autori izložbe su Darko Nikolić i Bogdan Španjević, a na izložbi će biti izložena i interaktivna instalacija „Gvozdena knjiga“ čiji je autor Viktor Kiš.

Poruka izložbe zasnovana je na tome da nas Jasenovac uči da budemo zagledani u život, a ne u smrt, da gledamo u svetlost, a ne u tamu, tako da simbol smrti postaje simbol života, navode organizatori.

Izložbu će u 14 sati otvoriti potpredsednica Vlade Srbije i ministarka za kulturu i informisanje Maja Gojković, a neophodno je da svi posetioci imaju smart telefone i slušalice.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar