Predstava Dabogda te majka rodila Atelje 212
Predstava "Dabogda te majka rodila", Ceca Bojković i Feđa Stojanović, Foto: Atelje 212/Boško Đorđević

Hrvatska književnica Vedrana Rudan prisustvovaće 11. septembra u Ateljeu 212 premijeri predstave "Dabogda te majka rodila", koju je po njenom romanu postavila Tatjana Mandić Rigonat, najavio je direktor beogradskog pozorišta Novica Antić.

– Mi krećemo 11. septembra premijerom predstave „Dabogda te majka rodila“. Juče je i Vedrana Rudan potvrdila da će uraditi test i doći iz Zagreba u Beograd na premijeru. Probe počinju 2. septembra – rekao nam je Antić nakon današnjeg sastanka čelnika beogradskih teatara sa predstavnicima gradskih vlasti na kom je dogovoreno da od septembra počnu sa radom u skladu sa propisanim merama.

Vedrana Rudan Foto:Rino Gropuzzo

Atelje 212 dobilo je ime po broju stolica koliko je to pozorište imalo kada je osnovano, međutim predložene mere predviđaju razmak od 1,5 metara između posetilaca pa će, prema Antićevim rečima, publike biti manje i od prvobitnog kapaciteta.

– Računam da ćemo sa razmakom moći da primimo 110 gledalaca  – kaže on.

Predstava Dabogda te majka rodila Atelje 212
Predstava „Dabogda te majka rodila“, Foto: Atelje 212/Boško Đorđević

Na sastanku predstavnika ustanova kulture sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić prošle srede dogovoreno je da kulturnim događajma i na otvorenom prostoru i u zatvorenim salama može da prisustvuje do 500 ljudi, uz poštovanje ranije predloženih preventivnih mera za sprečavanje širenja koronavirusa. Nakon toga Republički krizni štab u petak je dao zeleno svetlo za početak rada bioskopa i pozorišta.

– Dogovorili smo da u skladu sa merama koje je propisao Krizni štab krenemo sa radom i nadamo se da će Vlada ove sedmice usvojiti zaključak kojim se dozvoljava rad pozorišta. U petak će biti redovna koordinacija svih pozorišta koja se organizuje svakog meseca kako bismo dogovorili i utvrdili repertoar. Ako sve bude u redu mi 11. septembra krećemo sa repertoarom – kaže upravnik Ateljea 212.

Pored izvođenja predstave “Dabogda te majka rodila” Atelje 212 u septembru i oktobru planira još tri premijere. Za 23. septembar planirana je premijera predstave “Ruska smrt”, 11. oktobra trebalo bi prvi put da bude odigran komad “Pred svitanje”, a 25. oktobra “Jedan Pikaso”.

– Pozorišta svakako neće imati predstave dan za danom. Imaćemo manje predstava, jer radimo u drugačijim uslovima. Nemamo probne sale, sve radimo na velikim scenama, ali bitno je da svakog dana, makar u Beogradu, imamo po jednu predstavu – kaže Novica Antić.

Krov Atelje 212
Velika sala Ateljea sa otvorenim krovom Foto: Atelje 212/Boško Đorđević

Ideja je da sve predstave u Ateljeu budu odigrane na velikoj sceni sa otvorenim krovom.

Direktor Ateljea 212 je konstatovao da rad u uslovima epidemije zahteva visok stepen koordinacije između svih pozorišta i dodao da će sastanku u petak prisustvovati i predstavnici privatnih pozorišnih kuća.

– Svako će organizovati svoje programe u skladu sa mogućnostima – koliko im je isplativo i bezbedno. Privatna pozorišta nemaju stalne ansamble i postavlja se pitanje da li će sa ograničenim kapacitetom moći finansijski da pokriju svoj rad. Oko 1.000 pozorišta u Britaniji je u opasnosti da bankrotira zbog toga. Ja mislim da kod nas neće biti tako, jer naša privatna pozorišta nisu velika, a prave atraktivne predstave sa dobrim glumcima i po raspoloženju vidim da će krenuti sa radom. Videćemo da li će to biti u septembru ili oktobru, a nama je stalo da nađemo način da svi radimo. Planiramo da igramo dve ili tri predstave nedeljno tako da će naši glumci iz ansambla Ateljea 212, Beogradskog dramskog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta biti slobodniji da se uklope i igraju i u privatnim pozorištima – objasnio je Novica Antić.

Pozorišta u Beogradu i Srbiji ne rade od sredine marta. Predstava „Dabogda te majka rodila“ prvobitno je bila planirana za 13. mart, ali je zbog pojave koronavirusa njeno izvođenje odloženo. Krajem juna probalo se sa Letnjom scenom na Tašmajdanu, ali je taj pokušaj posle nekoliko dana propao.

Novica Antić i Erol Kadić na probi predstave „Jedan Pikaso“, Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Direktor Ateljea 212 je primetio među kolegama na današnjem sastanku da su svi raspoloženi zato što posle više meseci kreću sa radom, ali istovremeno imaju izvesnu dozu straha.

– Svi se prvi put nalazimo u ovakvoj situaciji. Dobro je da postoji doza opreza, jer ćemo onda svi poštovati mere. Najgore će biti ako se opustimo, a mi volimo da se opustimo – rekao je Antić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare