Sa probe u Ateljeu 212 Foto:Anđa Brstina

Pozorište Atelje 212 postavlja praizvedbu nove drame autorke Tene Štivičić "64" i već su održane prve probe komada u režiji Alise Stojanović, saopšteno je iz ovog teatra.

U drami „64“ jedna od najcenjenijih pozorišnih autorki Tena Štivičić razotkriva intimu savremenog bračnog para koji se lomi pod teretom očekivanja – sopstvenih, izneverenih, međusobnih i onih koje im nameće društvo, dodaje se u saopštenju Ateljea 212.

Proba predstave „64“ Foto:Anđa Brstina

Na pragu četrdesetih godina života Eva i Danijel trebalo bi da su situirani, stabilni i ostvareni, konačno spremni da zasnuju porodicu. Ali na svim životnim planovima nagrizaju ih emotivne i egzistencijalne nesigurnosti.

Činjenica da ne uspevaju da naprave dete i da moraju da se upuste u proces vantelesne oplodnje, primorava ih da preispitaju i svoju vezu i sebe same i sva svoja uverenja. Situacije u koje ih to dovodi su smešne i bolne, dirljive i ponižavajuće, apsurdne i inspirativne – kratak je siže drame „64“, koja govori o ženama i muškarcima, o deci i roditeljima, o stvarnosti i mašti.

U predstavi igraju Hana Selimović, Bojan Žirović, Jelena Đokić, Vladica Milosavljević, Branislav Zeremski, Ivan Jevtović, Vladislav Mihailović i Denis Murić.

Posle internacionalnog uspeha drame „Tri zime“, praizvedene u londonskom Nacionalnom teatru, komad „64“ trebalo je da bude praizveden u Beogradu istovremeno sa praizvedbom još jednog dramskog teksta Tene Štivičić „Lowe and Apocalypse“ u Londonu, u pozorištu Arcola, ali je ta premijera pomerena do ponovnog otvaranja britanskih pozorišta.

Tena Štivičić je dobitnica Evropske autorske nagrade i Nagrade za inovativni dramski tekst (Heidelberg Stuckemarket, 2008) za dramu „Fragile“. Osim u Nemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Turskoj, Švajcarskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, dve njene drame („Dvije“ i „Svici“) izvedene su i u Beogradu, upravo u Ateljeu 212.

Sa probe u Ateljeu 212 Foto:Anđa Brstina

Scenograf predstave „64“ je Darko Nedeljković, kostimografkinja Jelisaveta Tatić – Čuturilo, a kompozitor Ivan Brkljačić. Premijera je planirana za april, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, dodaje se u saopštenju Ateljea 212.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar