Dan pozorišta Atelje 212 Foto:Anđa Brstina

Atelje 212 obeležava 66 godina od kada je započelo svoj život 12. novembra 1956. godine, premijernim koncertnim izvođenjem Geteovog "Fausta" u režiji Mire Trailović, u kome su igrali čuvena Marija Crnobori, Mata Milošević, Viktor Starčić i Ljubiša Jovanović, u maloj sali stare zgrade "Borbe" u kojoj je bilo samo 212 stolica.

Pojava Ateljea 212 značila je prekretnicu u pozorišnom životu ne samo Beograda, već i ovog dela Evrope. Atelje je osnovan kao pozorište u kome bi se igrala nova avangardna drama, od velikog uticaja u Evropi u to vreme.

Osim toga, želeli su da osnuju pozorište koje će se i organizaciono razlikovati od postojećih, koje pre svega neće biti institucija. U traganju za pogodnim prostorom u kome bi realizovali svoju ideju otkrili su čitaonicu novinske kuće „Borba“, a Borislav Mihajlović Mihiz nazvao je novo pozorište: Atelje 212. Publika je tog 12. novembra 1956. aplaudirala, a javnost je bila blagonaklona prema ovom neobičnom pozorištu s neobično izvođenim predstavama.

Dan pozorišta Atelje 212 Foto:Anđa Brstina

Tokom 66 godina koje su usledile, Atelje 212 je kroz svoje predstave, pisce i reditelje, a naročito kroz svoje velike glumce, izraslo u jedno od najznačajnijih pozorišta sa ovih prostora.
U okviru nedavno potpisanog sporazuma između fakulteta Primenjenih umetnosti i Ateljea 212 biće otvorena izložba studenata scenskog kostima i scenskog dizajna, pod nazivom „(ovo je) Scenirano“.

Postavku će otvoriti Gorica Popović u subotu 12. novembra u 12h i trajaće do 2. decembra u foajeu Ateljea 212.

Bonus video: Ovacije za predstavu „Rolerkoster“ u Ateljeu 212

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar