Foto:Facebook/Arhitekta časopis

Časopis iz oblasti dizajna i arhitekture "Arhitekta" izašao je po prvi put u dvojezičnom izdanju, na srpskom i engleskom.

Urednički tim na relaciji Beograd – Šangaj formiran je da uspostavi dijalog između evropskih i azijskih profesionalnih, kulturnih i dizajnerskih standarda, predstavljajući ova tržišta i njihove potencijale.

Za prvu temu dvojezičnog broja, odabran je novi talas, a principe ovog fenomena, koji ima svoj definisan period u modernim umetnostima, „Arhitekta“ je provukao kroz arhitektonsko stvaralaštvo.

Takođe, ispituje se uloga arhitekture u ostalim umetnostima, kroz kolumnu o arhitekturi na filmu reditelja Milorada Ðokića.

Preispitivanju uloge arhitekture i urbanizma u periodu pandemije koronavirusa dat je poseban akcenat u intervjuu sa holandskim istoričarem, i kustosom nekih od najprestižnijih bijenala iz urbanizma i arhitekture, Ole Boumanom.

Pored velikana svetske arhitekture, koji su uvršteni u ovaj broj, poput Tada Anda i MVRDV, našla su se i odabrana dela srpskih arhitekata.

Časopis izlazi na četiri meseca.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar